Editorial

Trump exhibeix les seves distàncies amb Europa

El president dels EUA s'estrena davant l'OTAN amb reticències sobre el finançament de l'Aliança

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38599089 rob11 bruselas  b lgica   25 05 2017   el presidente de eeuu170525105226

zentauroepp38599089 rob11 bruselas b lgica 25 05 2017 el presidente de eeuu170525105226 / OLIVIER HOSLET

La primera visita del president Donald Trump està posant en relleu la gran distància que separa avui Europa i els EUA. Mentre per al magnat l’eix fonamental de la seva política són els interessos, i en particular els monetaris, el de la UE segueix sent el de valors com la llibertat i el respecte per la dignitat humana. Ho va recordar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després de la seva trobada amb Trump en què es va evidenciar aquesta distància. Dir com Trump va fer després a la cimera de l’OTAN que els països integrants de l’Aliança Atlàntica deuen «una quantitat massiva de diners als contribuents nord-americans» no és la millor manera d’estrenar-se davant aquesta organització. No ho és quan 23 dels seus membres van augmentar la seva despesa en defensa durant l’any passat. Ni tampoc ho és si es considera que tan o més important que els fons és el màxim aprofitament de les capacitats que els països tenen a disposició, fins ara infrautilitzades.

Notícies relacionades

Aquesta primera gira de Trump té el comú denominador de la lluita contra el terrorisme. Ho va demostrar en la seva primera parada, a l’Aràbia Saudita i després a Israel, i ara a la seu de l’OTAN, una lluita que l’atemptat de Manchester ha fet més urgent. El president dels EUA ha aconseguit que l’Aliança formi part de la coalició internacional anti-gihadista a l’Iraq i Síria, cosa a la qual els diversos països europeus eren reticents. No obstant, hi ha dues qüestions preocupants. Al seu pas per Riad Trump va firmar contractes multimilionaris per a la venda d’armes a un país que amb el seu islam rigorista (wahhabisme) ha alimentat, i ho continua fent, el terrorisme gihadista des dels temps del saudita Bin Laden.

El segon motiu de preocupació és l’absència en el seu discurs d’un suport explícit a l’article 5 del Tractat de l’OTAN que obliga la resposta conjunta si un dels membres és atacat. Va parlar de l’amenaça que planteja Rússia, però la falta de compromís en la defensa conjunta suscita inquietud quan estan sent investigades les implicacions de l’entorn de Trump amb el Kremlin. Que al president el mouen tan sols els interessos i no els valors ja va quedar en evidència al firmar al llibre del Memorial de l’Holocaust, a Israel, quan va deixar escrites quatre línies que haurien servit igual per referir-se a una atracció turística.