Corrompre la Fiscalia Anticorrupció

Purgues, pressions, filtracions interessades... Alguna cosa fa pudor de podrit als voltants de la Fiscalia Anticorrupció des de l'arribada de Manuel Moix

1
Es llegeix en minuts
 

  / ONDA CERO

Durant uns anys, l’actuació de la Fiscalia Anticorrupció ha merescut bona nota, amb els matisos que cadascú hi vulgui posar, com el del 'cas Nóos'. Enfront dels que qüestionen sistemàticament la divisió de poders, que Anticorrupció acusés el PP per la seva caixa b i perseguís Luis Bárcenas i Rodrigo Rato transmetia el senyal que les seves indagacions no estaven subordinades a l’interès polític del partit al Govern. Però la jubilació del titular d’aquesta fiscalia, Antonio Salinas, va obrir la capsa de Pandora. Primer va ser la destitució de la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, per negar-se a situar al capdavant d’Anticorrupció Manuel Moix. El substitut de Madrigal, José Manuel Maza, sí que va obrar d’acord a l’obediència deguda, en el marc d’una purga al ministeri públic de regustos predemocràtics.

  

 Després va arribar l’ordre de Maza a dues fiscals perquè rebutgessin imputar per corrupció el president murcià Pedro Antonio Sánchez (PP), i la destitució del fiscal regional, que va denunciar «pressions» . Tot plegat, amb el suport explícit del ministre de Justícia, Rafael Catalá. Més recentment, la remoció frustrada dels fiscals del 'cas 3%' (CDC) i les intrigues al voltant del 'cas Lezo' (PP) han revelat que alguna cosa fa pudor de podrit als voltants de la nova Fiscalia Anticorrupció.

L’últim episodi ha sigut la filtració d’un escrit de la fiscalia que apuntava al número dos d’Interior, José Antonio Nieto, com a responsable de la xivatada que va posar en alerta el popular Ignacio González, 'amic' de Moix, que se l’investigava pel 'cas Canal de Isabel II'. Difusió autoritzada, segons diverses fonts, pel mateix Moix, que després va proclamar la innocència de Nieto. I això alimenta la sospita que algú va intentar comprometre la investigació oberta a l’alt càrrec d’Interior.

Notícies relacionades

  

 Amb la motxilla del seu partit carregada d’escàndols, Rajoy va prometre en campanya una lluita sense treva contra la corrupció. No sembla que corrompre l’imprescindible prestigi de la Fiscalia Anticorrupció sigui la millor manera de perseguir aquest lloable afany.