La mà estesa a Kim Jong-un

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp38370936 south korean president moon jae in speaks with u s  presiden170510181605

zentauroepp38370936 south korean president moon jae in speaks with u s presiden170510181605 / STRINGER

En el seu primer discurs com a president de Corea del Sud, Moon Jae-in ha allargat la mà al seu homòleg del nord, Kim Jong-un, a l’afirmar que està disposat a viatjar a Pyongyang i que farà tot el que pugui per preservar «la pau a el península», que viu un dels seus períodes més tensos després de les dues proves nuclears fetes pel règim nord-coreà l’any passat i l’amenaça d’una altra.

La branca d’olivera allargada a Pyongyang pot alleujar l’enrarit ambient de la zona, amb el Japó considerant «intolerables» les aventures atòmiques i els assajos de míssils balístics de Corea del Nord, i els EUA ensenyant múscul amb l’enviament d’un portaavions en aigües pròximes.

El liberal Moon s’ha declarat disposat a iniciar negociacions amb els EUA, el Japó i la Xina per arribar a un pacte sobre el controvertit desplegament del sistema antimíssils THAAD, que ha enverinat les relacions amb Pequín. Durant la campanya electoral, va indicar que era necessari estudiar els avantatges i inconvenients del sistema i va criticar que se’n precipités la instal·lació el mes passat, amb el Govern en funcions. La seva predecessora, la conservadora Park Geun-hye, és a la presó per l’escàndol de corrupció que va motivar el seu judici polític i destitució.

En protesta pel THAAD, els radars del qual, segons la Xina, vulneren la seguretat i defensa del país, Pequín ha ordenat una bateria de sancions contra Corea del Sud, que poden suposar un cop dur per a la seva economia. També és urgent decidir sobre el desplegament perquè Donald Trump ha dit que Seül ha de pagar la factura: 1.100 milions de dòlars.

Fill d’un refugiat nord-coreà i exadvocat de drets humans, Moon segueix la política de distensió del seu mentor, el president Roh Moon-hyun (2003-2008), que va defensar l’acostament al nord i la reunificació de la península. Roh es va entrevistar el 2007 amb Kim Jong-il, pare i predecessor de l’actual dirigent, però l’aproximació es va congelar amb l’arribada al poder a Seül dels conservadors i el greu vessament cerebral sofert per l’anomenat Estimat Líder, l’agost del 2008.

Moon es va comprometre a impulsar l’economia d’un dels països més dinàmics del món, el desenvolupament del qual al voltant dels chaebol, els grans conglomerats industrials familiars, presenta greus símptomes d’esgotament. La connivència entre polítics i empresaris ha convertit els chaebol –com Samsung, l’hereu del qual és a la presó– en la principal font de corrupció del país, mentre que la societat es mostra cada dia més crítica amb aquesta pràctica.

Notícies relacionades

Moon, de 64 anys, no ha trigat ni un dia a posar-se a la feina. Després de la rotunda victòria de dimarts, ahir, poc després d’assumir la prefectura de l’Estat i dirigir-se a l’Assemblea Nacional (Parlament), va nomenar els dos càrrecs en què es recolzarà per tirar endavant la seva política: Lee Nak-yon, com a primer ministre, i Suh Hoon, l’home que va preparar les dues cimeres intercoreanes, com a cap del servei d’intel·ligència.

Per evitar les crítiques de l’oposició, Moon diu que anirà a Pyongyang «si es donen les circumstàncies». Kim Jong-un les haurà de crear.