EDITORIAL

FBI, Trump i el fantasma del Watergate

És urgent i necessari aclarir amb serietat què hi ha de cert en les sospitoses vinculacions EUA-Rússia

1
Es llegeix en minuts
mbenach36189959 file   in this july 7  2016 file photo  fbi director james c161106222354

mbenach36189959 file in this july 7 2016 file photo fbi director james c161106222354 / J Scott Applewhite

Des d’abans de la seva victòria electoral les sospites sobre algun tipus de connexió entre l’entorn de Donald Trump i la Rússia de Vladímir Putin han estat sobre la taula. L’acomiadament fulminant del director de l’FBI, James Comey, ha multiplicat les conjectures sobre aquest delicat assumpte fins al punt que molts a Washington han vist reaparèixer el fantasma del cas Watergate, l’escàndol pel qual el president Richard Nixon va haver de dimitir abans de ser jutjat per haver mentit i després d’haver fet fora el fiscal especial que investigava el cas d’aquelles escoltes.

El que ara apareix a l’horitzó pot ser fins i tot molt pitjor, més perjudicial, perquè en aquest cas una de les parts seria una potència estrangera. Comey, una personalitat independent que havia sigut nomenat per Barack Obama, havia de ser al capdavant de l’oficina federal sis anys més. La seva caiguda en desgràcia es produeix després que en diverses ocasions Trump hagués fet grans elogis de la seva feina. L’ara cessat director va ser qui en plena campanya electoral va reobrir el cas dels correus piratejats a Hillary Clinton, per tancar-lo pocs dies després. També va ser qui va assegurar que Obama no havia espiat Trump contràriament al que aquest pensava.

Notícies relacionades

Però l’aspecte més important d’aquest dossier rus amb diverses subcarpetes és el referent a Michael Flynn, l’exassessor de Seguretat Nacional que va haver de dimitir per les seves vinculacions amb Rússia que, segons l’exfiscal general, Sally Yates, l’exposaven a ser objecte d’un xantatge. Curiosament, Jeff Sessions, l’actual fiscal general que està inhabilitat en el cas rus, és un dels firmants de la carta d’acomiadament de Comey.

Des de la Casa Blanca s’han fet sentir veus que reclamen que es posi punt final a les investigacions sobre les cada vegada més fortes sospites de vinculació amb Rússia. En canvi, el que és urgent i necessari és aclarir amb tota serietat què hi ha de cert en el que ha aparegut fins ara. Arxivar el tema, amb els seus intrigants aspectes que afecten la seguretat nacional dels EUA, només contribuirà a augmentar la desconfiança i la inseguretat. Nixon també va intentar posar sota l’alfombra l’escàndol Watergate. Set mesos després d’haver expulsat qui l’investigava, aquell president va haver d’abandonar la Casa Blanca.