Hamàs, un pas que serà insuficient

2
Es llegeix en minuts

Tres dècades després de la seva fundació, l’organització palestina Hamàs, d’ideologia islamista, ha fet públic aquest mes un document que en la pràctica substitueix la seva carta fundacional del 1988 i estableix les línies generals que guiaran la seva política en els pròxims anys. La nova carta podria tenir certes repercussions pel que fa a les relacions interpalestines, si bé existeixen senyals que no serà així.

    En realitat, el contingut de la nova carta representa al mateix temps un acostament a l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) i un allunyament de l’Autoritat Palestina, o el que és el mateix, d’Al-Fatah. I, des que es va anunciar la nit de dilluns passat, i fins i tot des d’abans, hi ha indicis que no tindrà una repercussió significativa en el futur de les relacions entre palestins.

    El conflicte entre Hamàs i Al-Fatah segueix el seu curs i encara està sent ara més intens que en anys passats. Ja es va agreujar de manera notòria fa deu anys, quan els fonamentalistes van aconseguir el control de la franja de Gaza. Des d’aleshores hi ha hagut infinitat d’aproximacions que no han conduït enlloc, ja que es defensen idees que no poden conciliar-se respecte a la realitat de l’ocupació.

    La mateixa vaga de fam de reclusos palestins llançada per Al-Fatah a l’abril és objecte de serioses discussions amb Hamàs i són molt pocs els presoners d’aquesta que s’han sumat a la iniciativa. Hi ha, a més, altres conflictes que fan que no sigui viable una reconciliació a menys que canviïn radicalment els interessos d’alguna de les dues organitzacions.

    Si dilluns s’anunciava la nova carta de Hamàs, 36 hores després Al-Fatah denunciava que la policia de Gaza (és a dir, de Hamàs) havia detingut, o citat a les comissaries, més de 400 dels seus quadros, una acció que té la seva explicació en l’actitud cada vegada més bel·ligerant d’Al-Fatah, que s’ha intensificat a mesura que s’acostava la visita que el president Mahmud Abbàs va fer a la Casa Blanca dimecres.

    Tenim el problema de l’electricitat i el problema de l’aigua a Gaza. L’Autoritat Palestina de Ramal·la ha deixat de pagar les factures a Israel, de manera que els soferts habitants de la franja estan experimentant talls importants en els dos serveis, com si no fos suficient el que pateixen amb el bloqueig.

Notícies relacionades

    A això s’hi ha d’afegir que el Govern de Ramal·la ha decidit retallar el salari dels funcionaris que van perdre el seu lloc de treball fa deu anys, quan es va produir el cop de Hamàs, i que des d’aleshores havien estat cobrant el salari íntegre sense acudir als seus llocs de treball, cosa que ja no pot ser. Encara que els més perjudicats són els mateixos funcionaris d’Al-Fatah, la mesura també perjudica Hamàs ja que significa l’entrada mensual de molts menys diners a la franja.

    Difícilment hi pot haver una reconciliació interpalestina quan Hamàs no pot confiar en Abbàs, i molt menys en la promesa de Donald Trump de resoldre l’ocupació de Cisjordània i Gaza que d’aquí un mes compleix mig segle.