1
Es llegeix en minuts
zentauroepp37848668 barcelona  28 03 2017 los autores del c mic sobre la vida de170505164748

zentauroepp37848668 barcelona 28 03 2017 los autores del c mic sobre la vida de170505164748 / FERRAN SENDRA

El dia de Sant Jordi ens vam trobar amb uns quants amics i vam signar –és un dir– exemplars d’una antologia de contes. Mentre esperàvem que els lectors s’acostessin a la parada, em vaig fixar que uns metres més enllà, a la mateixa taula, hi havia un noi que no parava de dedicar llibres. Acompanyava cada signatura amb el dibuix d’un home amb barba espessa, que traçava amb molta dedicació. Des del meu lloc no podia veure el títol del llibre, però el vaig saber quan vaig arribar a casa: per una casualitat feliç, em van regalar precisament Cortázar, il·lustrat per Marc Torices a partir d’un text de Jesús Marchamalo (editorial Nórdica).

L’àlbum és esplèndid en molts sentits. Funciona com una biografia il·lustrada de la vida de Julio Cortázar, però també com una aproximació al seu món imaginatiu. Marc Torices experimenta amb els registres, juga amb les imatges ja conegudes de Cortázar –entrevistes de tele, fotos, textos, cobertes de llibres– i explora diverses fórmules narratives que ens acosten a la seva obra. Hi ha una fascinació pel personatge, es nota, però no arriba a ser mai hagiogràfic. Si has llegit els llibres de Cortázar, t’agradarà per la familiaritat, però també pot funcionar com una porta d’entrada per a lectors més joves.

Notícies relacionades

A més a més, Julio Cortázar no està sol a les llibreries. Aquests últims mesos també s’han publicat treballs gràfics sobre altres narradors, com ara Rulfo. Una vida gráfica, d’Óscar Pantoja Felipe Camargo, i Camus. 'Entre justicia y madre', de Laurent Gnoni José Lenzini (tots dos a Norma editorial), i 'El bebedor', de Jakob Hinrich, sobre el món turbulent de l’escriptor Hans Fallada (Maeva). 

Em pregunto d’on ve aquesta atracció per narrar amb l’ajut d’imatges la vida dels escriptors. Són, sovint, intents de plasmar un interès que va més enllà de l’obra, o de buscar una cosa molt difícil: la connexió entre l’autor i el lector després de la lectura. També pot ser, penso, que el gènere –digueu-ne còmic, novel·la gràfica, àlbum o 'tebeo'– suporta millor el relat que sorgeix de les mitomanies.