Editorial

La corrupció que no cessa acorrala el PP

És insostenible que Rajoy segueixi refugiat en la tesi que els escàndols són casos aïllats o assumptes del passat

2
Es llegeix en minuts
 

  / JUAN MANUEL PRATS

Mariano Rajoy haurà de declarar aviat com a testimoni en el cas Gürtel. Mai havia passat res semblant, però el president del Govern ha intentat minimitzar el fet dient que s’inscriu en la normalitat. Aquesta afirmació, que la pròpia condició d’esdeveniment inèdit desmenteix, no pot servir per convertir la corrupció en una cosa amb la qual els espanyols puguin conviure com si no passés res. Perquè la corrupció és una de les plagues que més des­afecció produeixen i que més distància estableixen entre els governants i els governats. Encara que sentim moltes vegades allò que «tots són iguals», el cert és que el partit en el Govern xipolleja en un fangar negat per la corrupció.

Notícies relacionades

N’hi haurà prou amb una simple i gens exhaustiva recopilació per fer-se una idea de la gravetat del problema: tres casos, Gürtel, Púnica i Lezo, destaquen sobre els altres i afecten sobretot Madrid i el País València; hi ha tres extresorers del PP implicats; un expresident i un exvicepresident de la Comunitat de Madrid a la presó; tres dels quatre expresidents del PP del País Valencià investigats o imputats; dos exconsellers condemnats (un a la presó); tres expresidents de diputació implicats en diversos casos; una exalcaldessa de València que va morir quan era investigada pel Suprem; un president de Múrcia obligat a dimitir; dos exministres de José María Aznar (Rodrigo Rato i Jaume Matas) condemnats a penes de presó, i dos més de Rajoy (Ana Mato i José Manuel Soria) forçats a renunciar.

¿Com és possible davant d’aquest negre panorama seguir defensant que la corrupció que acorrala el PP són casos aïllats o assumptes del passat? Recordem que la declaració de Rajoy en el judici per la primera etapa de la Gürtel (1999-2005) es produeix perquè en l’època que se substancia l’actual president del Govern i del PP ja era vicesecretari i després secretari general del partit. Ara sembla que el PP crearà una oficina interna composta per militants sense càrrec per detectar els casos de corrupció i investigar les denúncies. És un pas, però que no pot deslliurar Rajoy de comparèixer al Congrés per donar explicacions del que està passant. No n’hi ha prou amb dir que al PP «qui la fa la paga», perquè, com ja li han rectificat encertadament a Rajoy, només la paga el que enxampen.