El futur del Penyal

Gibraltar espanyol, ¿per a què?

El pitjor de tot és que si Espanya se surt amb la seva encara no se sap qui en resultarà beneficiat

1
Es llegeix en minuts
 

  / AP / DANIEL OCHOA DE OLZA

La primera impressió que es té quan s’arriba a Gibraltar té a veure amb la llibertat. Aparquem just davant de la catedral anglicana i comencem a copsar la gran vitalitat de la comunitat jueva al casc antic de la ciutat. Mentre en diverses ciutats europees la quipà, per por, s’ha d’ocultar sota gorres i els temples i les escoles esdevenen fortificacions inexpugnables, aquí els jueus passegen tranquil·lament per una Main Street  solitària ja ben entrada la matinada del sàbat.          

 

Si bé Felip V va fer incloure al Tractat d’Utrecht que no es permetés «per cap motiu que jueus ni moros habitin ni tinguin domicili en dita ciutat de Gibraltar», el Regne Unit mai no va complir aquesta clàusula, la qual cosa es va utilitzar com a pretext pels diversos setges espanyols al Penyal.

Avui dia persones d’orígens i religions molt diverses conviuen amb tranquil·litat treballant entre esglésies catòliques, metodistes, anglicanes, presbiterianes, mesquites i sinagogues. Pateixen, tots ells, els setges del segle XXI. Un membre de la diplomàcia gibraltarenya ens explica com els afecta la pressió constant que exerceixen les autoritats espanyoles a la frontera, provocant, de manera deliberada, cues interminables de fins a tres hores i fent incursions aleatòries per mar amb afany provocador.

Notícies relacionades

Se’l nota preocupat per les conseqüències del brexit i tem, amb raó, que amb aquest pretext Espanya augmenti la intensitat de l’assetjament. Suposa que el que volen és que, en el transcurs d’una generació o dues, la ciutadania de Gibraltar es cansi de viure en una tensió constant i acabi cedint la seva sobirania. A aquesta finalitat es destinen els nostres impostos en aquella part de la península Ibèrica.

El pitjor de tot és que si Espanya se surt amb la seva encara no se sap qui en resultarà beneficiat. Els ciutadans de Gibraltar segur que no hi guanyaran ni en llibertat, ni en prosperitat, ni en qualitat de vida. Els dels pobles andalusos del voltant, tampoc.