Les quatre decisions de Trump

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp38028590 file photo  u s  president donald trump welcomes chinese pre170412192158

zentauroepp38028590 file photo u s president donald trump welcomes chinese pre170412192158 / CARLOS BARRIA

El més descoratjador és que la imatge de Donald Trump es recuperi al seu país a base de bombes. En una setmana vertiginosa, el president dels Estats Units ha pres quatre decisions transcendentals. El dia 8 d’abril va autoritzar el bombardeig d’una base del règim de Baixar al-Assad a Síria. L’endemà va ordenar enviar vaixells de guerra a la península de Corea. El dia 13 va rectificar la seva posició sobre l’OTAN, amb la qual ara diu compartir «valors perdurables». I el dia 14 va tancar el cicle manant llançar l’anomenada mare de totes les bombes sobre la zona de l’Afganistan on es refugien els guerrillers de l’Estat Islàmic.

Trump, que va arribar a la Casa Blanca fa només uns mesos al crit d’¡Amèrica primer!, s’ha ficat sense reserves en diversos conflictes internacionals. No ha mirat de demostrar el poder militar de la nació, que és de sobres conegut, sinó la seva disposició a utilitzar-lo sense massa miraments. I això és el que produeix calfreds.

Sobretot quan s’assisteix a situacions com la de l’entrevista que dimecres li va fer la periodista estrella de la Fox, Maria Bartiromo. Trump va relatar que estava amb el president de la Xina, Xi Jinping, a la seva residència de Florida disfrutant de les postres del sopar quan el van informar que els vaixells americans estaven preparats per llançar els seus míssils. «Així que li vaig explicar al president xinès que teníem 59 míssils que es dirigien a l’Iraq». Immediatament, la periodista el va corregir: «Que es dirigien a Síria». «Sí, a Síria», va rectificar Trump, deixant així la increïble sensació que el comandant en cap no sabia gaire bé quin país havia bombardejat.

Notícies relacionades

Clinton i Lewinsky

És un clàssic de la política americana que els presidents recorrin a operacions militars a l’exterior per tapar els seus problemes interns. Cèlebre és el cas de Bill Clinton i els bombardejos sobre l’Afganistan i el Sudan el 1998 al cap de tres dies d’admetre la seva relació extramatrimonial amb Monica Lewinsky. Causa pànic pensar en Trump al centre de comandament de la força destructora més gran del planeta mentre tuiteja les seves consignes ultramuntanes.