DUES MIRADES

La pèrfida

La 'pèrfida Albió' torna a governar les onades i Espanya, en aquest joc del disbarat, insinua que tornarà a reivindicar la memòria dels Estuard

1
Es llegeix en minuts
 

  / AP / DANIEL OCHOA DE OLZA

Passo uns dies desconnectat i resulta que, quan torno a aquest món, és a punt d’esclatar una guerra amb el Regne Unit. No sé si els polítics britànics que han fet aquestes declaracions quasi bèl·liques tenien al cap el Tractat d’Utrecht, però en lloc de reivindicar amb tanta fúria Gibraltar potser seria millor que reclamessin el retorn a l’imperi de Menorca, que és un espai infinitament més amable i festiu que el penyal. En tot cas, hauríem de recordar que l’amenaça d’aliar-se amb l’ímpetu català té un referent històric ben galdós. No es pot pas dir que la intervenció dels anglesos al segle XVIII fos gaire beneficiosa per als interessos del Principat. Ells en van treure la garantia que França no participaria –almenys de manera oficial– en la revolta dels escocesos jacobites, que desitjaven un rei catòlic per a les Illes. I així va ser i d’aquí ve la implantació efectiva, durant dos segles, de la casa dels Hannover, tot i que  hi va haver un intent espanyol, fracassat, d’enviar tropes a Escòcia. 

Notícies relacionades

  

 En resum, la història és molt complicada i ara vivim una reproducció dels fets que dóna la raó a Marx: primer és una tragèdia i després arriba com una farsa. La «pèrfida Albió» torna a governar les onades i Espanya, en aquest joc del disbarat, insinua que tornarà a reivindicar la memòria dels Estuard. Mentrestant, aquí esperem amb fervor que Theresa May faci un gest per la independència. Quins temps que vivim.