Petit observatori

No convertir una possibilitat en una sentència

S'han d'evitar les afirmacions dogmàtiques: fumar pot matar, però no és segur que ho faci

1
Es llegeix en minuts
icoy33834752 barcelona  barcelon s  11 05 2016   sociedad   nue160513212017

icoy33834752 barcelona barcelon s 11 05 2016 sociedad nue160513212017 / DANNY CAMINAL

Hi ha un fet, un error, que em té preocupat, perquè s’exhibeix impunement a tots els estancs. És una frase que està impresa en lletres molts grans a tots els paquets de tabac. La frase és la següent: El tabac mata. Naturalment, no puc estar d’acord amb aquesta sentència. Com a escriptor, m’he interessat sempre pel significat de les paraules, i el seu ús en les frases. I he procurat evitar sempre que una afirmació rotunda sigui dogmàtica. 

He entrat a l’estanc que tinc al davant de casa. L’estanquera des de fa molts anys, la Marta, ha deixat el lloc a la Mercè, i li he demanat permís per anotar les frases que figuren en lletres grosses als paquets de tabac. Fumar mata, però també això: Provoca infarts, danya els pulmons, redueix la fertilitat, obstrueix les artèries, provoca embòlies, causa invalidesa... Anava anotant tots aquests mals tan lamentables fins que he pensat que ja n’hi havia prou.

Notícies relacionades

¿Què és afirmar? Molt senzill: declarar que una cosa és. Doncs les afirmacions que apareixen als paquets de tabac són mentida. La generalització sempre invalida la força d’uns fets concrets. Potser per la meva llunyana formació jurídica soc sensible a totes les sentències que no es basen en una justa valoració i precisió de les paraules. Admiro, en canvi, l’observació de Schopenhauer quan va dir del cigar el següent: «Substitut voluntari del pensament». Quan he dubtat de com seguir un text, més d’una vegada una lenta pipada m’ha servit .

Com que el tema del tabac és molt sensible, jo voldria que el militant antitabac m’entengués: jo sóc partidari que els joves no comencin a fumar. I estic en contra de les sentències injustes i totalitàries: Fumar mata. Hauria de dir que pot matar. Responsables de les campanyes antitabac: advertiu del risc que corren els fumadors. Però no els condemneu a mort. Alguns fumadors hem arribat a la vellesa i hem estat amablement indultats. 

Temes:

Tabaquisme Tabac