Editorial

Els plans contra el 'bullying'

S'ha de celebrar que Ensenyament afronti de forma directa el tema de l'assetjament escolar

1
Es llegeix en minuts
tecnicomadrid6902249 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto  laia

tecnicomadrid6902249 cuaderno del domingo tema bullying acoso escolar foto laia

Els casos de 'bullying' ens esquitxen de manera inclement com una plaga social que s’ha de combatre amb tots els mitjans. I l’entorn educatiu és un terreny adobat per a l’assetjament escolar que arriba a produir fins i tot suïcidis. Així, després de massa temps de silenci, els atacs sistemàtics de grups que agredeixen, de qualsevol forma, un individu han entrat de ple en la nostra agenda diària. La implantació d’un telèfon antiassetjament, a finals de l’any passat, va detectar gairebé 2.000 possibles situacions d’abusos en només dos mesos. Són xifres suficients perquè les institucions no puguin endarrerir ni un instant l’adopció de mesures.

Notícies relacionades

Avui, només un terç de les escoles catalanes tenen pla 'antibullying',malgrat que la llei d’educació de Catalunya hi obliga des de fa set anys. Una resolució recent de la Conselleria d’Ensenyament instarà els centres educatius públics i privats, des de guarderies fins a instituts de secundària, a elaborar en un termini de tres anys un pla de convivència amb una comissió creada per a aquest efecte a cada centre. La mesura va més enllà de la que proposa el Ministeri d’Educació sobre la implantació d’un mediador o cap de convivència.

S’ha de celebrar que Ensenyament afronti el tema de forma directa, tot i que l’ultimàtum podria haver arribat molt abans, i és necessari que es posi a disposició dels centres la formació, els mecanismes i els recursos per actuar, sobretot, en la prevenció i en la resolució de conflictes. Aquest és un drama molt seriós.