PETIT OBSERVATORI

El pas de l'insult al mèrit

Veient una dona conduir un tractor a ningú se le ocurrría pensar en el 'sexe dèbil'

1
Es llegeix en minuts
 

  / EFE / KIKO HUESCA

He llegit en aquest diari que la Real Academia Española actualitzarà el seu diccionari la tardor vinent. És una decisió raonable, perquè totes les llengües estan en contínua evolució amb el pas del temps. Paraules que decauen en l’ús popular i paraules o expressions que s’incorporen al llenguatge social d’una manera sobtada o progressiva. Sobtada per l’aparició d’invents revolucionaris i també ràpida per l’adopció per part de la societat d’unes expressions que no eren usuals. 

Ara ha entrat en període de revisió la popular discriminació entre 'sexe fort' i 'sexe dèbil'. Una classificació que resulta anacrònica, perquè prové del temps en què tenia molta importància la musculatura, la potència física. En l’àmbit rural, la potència dels braços masculins ha permès unes feines sovint dures, feixugues. És cert que moltes dones encara treballen al camp, quan tots els braços són necessaris o s’han trobat soles per fer tot el que és necessari.

NOTABLE PAPER FEMENÍ

Suposo que veient com una dona porta un poderós tractor a ningú se li acudirà que té al davant un exemplar del sexe dèbil. Deixant de banda la potència física, durant anys i segles el qualificatiu de 'sexe dèbil' ha estat discriminatori. I a vegades fins i tot despectiu. Tot i això, la Real Academia es planteja, diuen, no eliminar el dèbil, perquè aquesta qualificació femenina està documentada des de fa segles.

Notícies relacionades

Si l’Acadèmia hi afegeix «antigament» no hi tinc res a dir. Perquè avui vivim una altra època de la humanitat. No cal tenir una força masculina per exercir la gran diversitat d’oficis. Només cal mirar la fotografia d’un Parlament, per adonar-se que les dones hi tenen un notable paper, i a vegades són fins i tot majoria. 

Com queden avui els personatges històrics que van dir «les dones sempre han estat un obstacle per als homes» (Eurípides), « la dona sempre serà dona, és a dir, estúpida» (Erasme), «una dona intel·ligent és aquella amb la qual es pot ser tan brutal com es vulgui» (Paul Valery)... Quina vergonya!