EDITORIAL

El PP manté el vot del 26-J

A tot Espanya, s'imposa la solució federal i un 79,1% està a favor que el Govern dialogui amb la Generalitat

2
Es llegeix en minuts

Vuit mesos després de les últimes eleccions generals del 26-J i quatre després de la investidura de Mariano Rajoy, el PP manté gairebé intacte el seu nivell de vot. Ara tornaria a guanyar les eleccions, amb una pèrdua de només mig punt i el mateix nombre de diputats (entre 135 i 138, davant de 137). No obstant, la situació del centredreta millora, ja que la pujada de Ciutadans (1,1 punts, i entre dos i sis escons) podria donar a les dues formacions la majoria absoluta en la forquilla més alta (176 diputats). L’ascens de Ciutadans constitueix una novetat, ja que existia la percepció que el seu pacte amb el PP en situació de debilitat i la seva posició de partit frontissa sense capacitat real d’influència perjudicaven les seves expectatives. No obstant, el sondeig del GESOP per a aquest diari revela que l’electorat de Ciutadans és el que genera més confiança, encara que només en un de cada cinc ciutadans. El PSOE és l’últim de la llista dels grans partits en aquest apartat, amb un nivell de confiança d’un de cada deu espanyols. La desconfiança en tots els partits augmenta, un reflex que, malgrat la formació de Govern després de mesos d’incertesa, l’opinió sobre la situació política no millora (el 74,5% la continua veient negativa).

Notícies relacionades

Una altra sorpresa relativa del sondeig és la poca influència de les baralles a Podem en l’expectativa de vot d’aquesta formació aliada a Izquierda Unida a Units Podem (UP). El vot a UP creix set dècimes i supera el PSOE en sis, encara que els socialistes, que perden 1,3 punts, es mantenen al davant dels seus rivals en escons. En els partits catalans, es confirma el lleuger ascens d’ERC, que podria guanyar un escó al Congrés, i el retrocés del PDECat, amb un descens de dos o tres. El PP, UP i ERC gaudeixen de l’electorat més fidel, mentre que PSOE, C’s i PDECat pateixen la inestabilitat dels seus votants.

L’enquesta confirma la singularitat de Catalunya i el País Basc en les qüestions del debat territorial. La celebració d’un referèndum per resoldre el conflicte a Catalunya només obté majoria en aquesta comunitat (71,9% a favor) i a Euskadi (71,4%), igual que la consideració d’Espanya com a Estat plurinacional. En el conjunt d’Espanya, s’imposa per poc la solució federal (44,4% a favor). Una gran majoria (79,1%) es pronuncia a favor que el Govern dialogui amb la Generalitat per trobar una sortida.