Al contraatac

Sense fills

Unes 80 famílies se senten estafades i demanen explicacions a la Xunta de Galícia per les adopcions frustrades

2
Es llegeix en minuts

Fa només una setmana escrivíem aquí sobre Ana i Antonio, una de les 80 famílies gallegues que des de fa anys estaven en tràmit per ser pares adoptius als països africans d’Etiòpia i Burundi. Havien dedicat molt esforç, a tots els nivells, per aconseguir el seu somni. També en l’aspecte econòmic. I ens van demanar ajuda als mitjans de comunicació quan van sentir que els estaven estafant en un assumpte tan seriós i delicat.

    L’organització encarregada de tramitar les adopcions, Adiss Galicia, havia decidit tornar a demanar-los més diners sense cap compromís d’aconseguir arribar al final i, sobretot, sense justificar les noves quantitats requerides. Es van organitzar i van demanar explicacions a la Xunta, l’organisme públic que és l’encarregat de vetllar per la transparència en aquest tipus de pro­cessos. 

    Ana em va enviar ahir a la nit un missatge. Finalment s’han complert els pitjors presagis. La Xunta ha decidit tancar els expedients de totes aquestes famílies perquè no estan disposades a pagar més diners. I es queden sense els seus nens. Sembla que fins i tot aquells que ja havien rebut fotografies dels petits que ja tenien assignats. 

    Ana diu que els han comunicat que no existeixen gaires més opcions. Que, per la seva edat, serà difícil reubicar les seves peticions en altres països. Haurien de començar totes les gestions administratives des de zero i el temps juga en contra seu.

    Ana i Antonio ja han decidit emprendre accions legals. Han analitzat la situació i creuen que la Xunta és responsable del que ha passat segons la normativa vigent que ells han consultat. M’envien fins i tot el document de la llei de suport a la família, que data de l’any 2011, on s’especifica que la inspecció havia d’anar a càrrec de la Xunta de ­Galícia. 

Falsa seguretat

«Ens vam ficar en això perquè donàvem per fet que Adiss Galicia era una empresa seriosa, auditada i controlada pel govern, que és qui va autoritzar la seva mediació en tot el procés. Sense aquesta seguretat mai hauríem intentat l’adopció», m’apunta Ana amb to tristoi. «Ni tan sols sabem si hi ha factures allà de tot el que hem anat abonant fins ara». 

Notícies relacionades

    A més a més d’exigir responsabilitats legals, aquesta família vol que algú recuperi el seu expedient, tota la seva documentació que, segons els han informat, està a Etiòpia. Que algú exigeixi al cònsol o a l’ambaixador d’Espanya en aquell país que es mogui per ells. 

    Li pregunto com s’han pres ella i els seus el que ha passat, ara que ja saben que no podran ser pares com havien somiat. Agafa aire i em respon: «Ara ens tocarà intentar passar el dol, respirar fondo i donar canya legal perquè sapiguem el que ha passat».