Una societat vulnerable

Els conflictes d'interessos amenacen moltes vegades serveis clau per a la nostra vida quotidiana

3
Es llegeix en minuts
Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

Hem construït una societat que ens proporciona una gran diversitat de serveis que fan que la nostra vida pugui gaudir d’unes possibilitats que eren impensables fa menys de cent anys. Però tot allò de què gaudim necessita una sèrie de sistemes tecnològics complexos en els quals d’una banda s’hi poden introduir agents que volen aprofitar-se’n per als seus interessos. D’altra banda, el manteniment de les estructures tecnològiques necessita la complicitat de tota la societat. Tot això fa que, en el moment en què es donen unes circumstàncies adverses, els nostres serveis en sofreixin i aparegui la vulnerabilitat en la qual ­vivim.

    Fa cent anys la majoria de les cases no tenien aigua corrent, gas ni electricitat que tot just començaven a aparèixer. L’aigua corrent ha esdevingut un element essencial per la nostra higiene correcta i, amb un bon sistema de clavegueres, també per a l’evacuació dels nostres residus. Amb l’energia del gas cuinem i escalfem les nostres cases i l’electricitat és necessària per poder fer funcionar una multitud de màquines i dispositius que tenim per tot arreu. Disposar d’energia a casa ha esdevingut vital i considerem que l’accés a l’energia és un dret per a tots els ciutadans. 

    Encara fa menys anys que depenem d’un sistema complex de comunicacions per ones i per cables. Per ells ens comuniquem entre ­nosaltres amb una capacitat de transmissió de dades que ha augmentat de forma exponencial. Aquesta xarxa la fem servir també per gestionar una quantitat de important de processos que van des dels financers i comercials fins als mèdics o administratius. Un bon accés a internet ha esdevingut una necessitat i parlem també d’un dret d’accés a la xarxa per a tots els ciutadans.

L’accés als serveis que ara considerem essencials es basa en xarxes complexes que han de funcionar correctament. L’energia cal produir-la normalment lluny dels llocs on es consumeix i transportar-la. Si algun accident arriba a col·lapsar la xarxa elèctrica també ho fan les nostres ciutats i indústries. Quan hi ha un conflicte armat la distribució dels serveis essencials s’interromp i la qualitat de la vida i la salut de les poblacions se’n ressent. Hi podríem afegir que per mantenir tot el sistema es necessiten materials que cal anar a buscar sovint molt lluny com el coure per als cables o minerals escassos per construir els nostres telèfons portàtils.

    Les xarxes en les quals basem les nostres comunicacions són atacades de manera sistemàtica. La figura del hacker fins i tot s’ha institucionalitzat i és un factor que hem de tenir en compte en les transaccions i les comunicacions que fem a través de la xarxa. Els estats s’hi estan barrejant i poden estar interferint en la nostra intimitat i fins i tot en els sistemes electorals dels ­països. 

    Per poder contrarestar totes aquestes amenaces, la resposta acostuma a ser incrementar la seguretat. Es poden multiplicar les xarxes destinades a la distribució d’energia i en les xarxes de comunicació una de les primeres prioritats és la de desenvolupar sistemes de seguretat. Als Països Baixos es plantegen tornar a recomptar a ma els vots en les properes eleccions per evitar manipulacions que es poden produir a través de la xarxa. Hem de concloure que no podem confiar del tot en els sistemes que hem construït. 

Notícies relacionades

Les societats en les quals vivim es basen en uns serveis que haurien de donar més facilitats a la nostra vida, però cal molt esforç per mantenir-los. Hi ha amenaces de diferents origens, algunes són degudes als elements atmosfèrics o geològics, però la majoria venen des de conflictes que es plantegen entre diversos grups o d’interessos particulars. 

    Alguns serveis tenen un impacte sobre l’entorn o sobre alguna comunitat determinada que volen limitar els seus efectes. Altres cops és la nostra seguretat individual la que es posa en qüestió i hem de decidir quin és el preu que volem pagar per poder tenir els avantatges d’estar integrats a la xarxa. Cal sobretot ser ben conscients dels aspectes més vulnerables que afecten els serveis sobre els quals fonamentem la nostra activitat perquè a vegades fins i tot les nostres vides pengen d’un fil.