Dues mirades

La mateixa fe

L'import del premi que porta el nom de la Brigada Lincoln servirà a Proactiva Open Arms per mantenir el seu esforç pels refugiats

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36694636 barcelona 23 12 2016  el  golfo azzurro  toma el relevo del 170213163125

zentauroepp36694636 barcelona 23 12 2016 el golfo azzurro toma el relevo del 170213163125 / JOAN CORTADELLAS

L’any 1961, a San Francisco, Luis Cernuda va conèixer un antic membre de l’Abraham Lincoln Brigade que havia combatut a la guerra civil. Va veure aquell home com algú «que volia lluitar pels seus ideals». El poeta es va emocionar al pensar «que havia anat a una terra desconeguda, estranya i llunyana, per intervenir en allò que ell pensava que era una causa digna». D’aquí en va sortir 1936, una reflexió trista i desencantada de Cernuda sobre el conflicte, aquella «causa perduda» en la qual n’hi va haver tants que «només es van preocupar d’ells mateixos». I, tanmateix, hi ha un punt d’esperança: «El que importa, i amb això en fem prou, és la fe d’un sol home». 

    Aquella fe ha pervingut fins a l’actualitat amb l’entusiasme i la persistència dels supervivents i dels que pensen que encara hi ha causes nobles i ideals que il·luminen els nostres passos. L’associació The Abraham Lincoln Brigade Archives (ALBA) té cura de la memòria però també aposta per un present on l’activisme pels drets humans i la lluita contra el feixisme recorden el llegat brigadista. ALBA organitza certàmens de cinema i d’assaig, lectures i concerts, i atorga el prestigiós premi ALBA-Puffin a persones i entitats que han destacat pel seu esforç contra les dictadures, l’esclavatge i la discriminació.  Ara, l’acaba de guanyar Proactiva Open Arms. Són diners que serviran per mantenir l’esforç humanitari. Més salvaments, més mans. La mateixa fe.