Petit observatori

Necessitem altres antivirus

Està bé curar-se en salut, però la 'medicamentitis' és en si mateixa una malaltia

1
Es llegeix en minuts
Una facultativa treballa en un laboratori d’anàlisis clíniques.

Una facultativa treballa en un laboratori d’anàlisis clíniques. / EFE

L’afirmació és impactant: «Massa receptes d’antibiòtics són innecessàries». Un estudi recollit per Virtudes Pérez a 'El Punt' precisa que el 84% dels prescrits en faringitis i un 70% en infeccions respiratòries no són apropiats. El doctor Carles Llor fa saber que l’ús inadequat d’antibiòtics pot contribuir a generar resistències a aquest fàrmac i, a la llarga, això pot tenir conseqüències mèdiques adverses. «S’ha de tenir en compte que una bronquitis aguda és vírica en el 95% dels casos, i per tant no s’ha de tractar amb antibiòtics». 

  

 És cert que hi ha una tendència a medicalitzar-nos quan tenim un problema de salut. Interessat per aquest tema, m’he adonat que ja fa molts anys que no he pres antibiòtics. Ep, que jo sàpiga, perquè no sóc una d’aquelles persones que es dediquen a analitzar quins elements figuren en una recepta. «Confio en la doctora Pou, que em coneix mèdicament des de fa molts anys i em sembla una receptora prudent.

  

 Hi ha una expressió popular que ha tingut molt èxit: «Curar-se en salut». Està molt bé si es tracta d’afavorir la prevenció raonable, però la medicamentitis ja és, per ella mateixa, una malaltia. 

    

Els virus i els bacteris són dues coses molt diferents, però no es tracta, ara, de fer-se el savi. Només de fer constar la importància que ha adquirit la paraula virus. No és gens estrany parlar del virus del futbol, que sembla que s’encomana principalment als estadis i sovint passa de pares a fills. També hi ha els 'virus telensis', que no forma part dels que s’encomanen pels ulls. El 'virus politicus', que el pot portar tan un idealista com un aprofitat. 

Notícies relacionades

    

És curiós que un element microscòpic, com és el virus, s’hagi imposat en el llenguatge habitual. El virus de la verola, però també el virus de la fama, el virus de l’enveja, el virus de l’ambició de riquesa, el virus de l’egoisme. Són malalties, sovint arrelades, que són difícils de curar.