Echanove, Kunta Kinte i Santi Vidal

1
Es llegeix en minuts

Tres màrtirs ens ha ofert la tele aquesta setmana: Juan Echanove, Kunta Kinte Santiago Vidal. Han sigut martirologis de diversa intensitat, però en tots tres casos hi ha hagut sacrifici humà. El d'Echanove ha passat a Cuéntame... (TVE-1). La personalitat del seu personatge, Miguel Alcántara, és la d'un romàntic que recorda amb passió els seus anys de rojerío lluitant contra Franco. I ara, en el Madrid del 1985, rejoveneix manifestant-se contra l'OTAN i contra la visita del president Ronald Reagan a Espanya. I passa el que passa. El veiem arribar un dia ferit, amb el cap embenat, el braç en cabestrell, la camisa ensangonada, i exclama: «La policia ha carregat contra mi... ¡Però jo també he carregat contra la policia!»; i tot i anar masegat i ranquejant, l'envaïa un gran orgull. ¡Ah! Aquests cops d'Echanove, plens d'ingènua heroïcitat, almenys imprimeixen en aquesta telesèrie -quasi transformada en culebró- un punt de rebel·lia ciutadana que ara, 30 anys després, i amb tanta llei mordassa per tot arreu, i tanta docilitat dels que formem el ramat, sembla que hem perdut de forma irremeiable.

Notícies relacionades

Això de la saga Kunta Kinte (A-3 TV) és més dur. Ell, la seva filla i el seu net viuen en l'esclavitud més atroç. Les seves vides són un martirologi constant. Eren aquells anys en què un negre valia menys que una gallina o un gall. La sèrie crema etapes històriques a gran velocitat. És l'únic de reprotxable. Però hi ha un moment extraordinari: quan els nord-americans guanyen la seva independència, els terratinents del sud, molt contents, exclamen: «¡Som lliures!». I el pobre Kunta Kinte murmura al costat dels seus companys esclaus: «Vaja, sembla que els nostres amos han aconseguit la llibertat». Meditable sarcasme. Aquesta sèrie ens ensenya que la llibertat, o és global, o és una ganyota insuportable.

El tema de Santi Vidal és un altre martiri. Quan el Govern d'Espanya el va suspendre com a jutge, recordo que TV-3 (febrer del 2015) li va dedicar un fervorós .Cat. Deien «¿Heroi o màrtir?». ¡Ahh! Va ser molt emotiu. Ara els seus amics nostrats l'han forçat a deixar el Senat. No sabria dir-los si és perquè ha mentit, o per haver parlat massa. El TN vespre de dijous (TV-3) va donar la notícia del cas Vidal en el minut 16. L'endemà no van tenir més remei que donar-ho en el sumari de portada. He vist Pilar Rahola a 8 al dia (8TV) parlant ara de Vidal com si fos un pertorbat. ¡Ahh! Meditable.