Anàlisi

Economia, ocupació i propaganda

Les dades de l'EPA del 2016 aconsellen l'examen crític de molts tòpics

2
Es llegeix en minuts
19005081 591

19005081 591 / FERRAN NADEU

Les dades econòmiques es presten a interpretacions i manipulacions, però seria convenient respectar-les i no creure’s la pròpia propaganda. De l’EPA del 2016, el que és més rellevant és que per tercer any l’economia ha generat ocupació. 413.000 nous llocs de treball, xifra que suposa un augment anual del 2,7% després del 3% del 2015 i l’1,2% del 2014. En total s’han creat 1,2 milions de llocs de treball en tres anys perquè l’economia torna a créixer. Per l’entorn exterior (petroli barat, tipus d’interès baixos i euro feble que empeny l’exportació), però també per les reformes internes, en especial la laboral, que han fet possible la devaluació interna –sempre agressiva i dolorosa– i la recuperació de la competitivitat.

    

És tan absurd, doncs, sostenir que la reforma laboral ha sigut un desastre com negar els seus costos socials. I la creació d’ocupació no pot tapar que els salaris s’han ajustat, que l’ocupació generada no sempre és de qualitat i que els avanços cap a una economia més dinàmica són limitats.

Però els 18,3 milions de llocs de treball de mitjana del 2016, malgrat que són superiors en 1,2 milions als del 2013, encara són inferiors als 20,4 milions del 2008, el primer any de crisi. Així, aquest any recuperarem el PIB d’abans, però en ocupació seguirem encara lluny de les xifres de llavors. I l’ocupació temporal (276.000 llocs de treball nous el 2016) està creixent més que la fixa (169.000).

  

 Seria, doncs, tan absurd que l’oposició insistís a abolir la reforma laboral (una altra cosa és adaptar-la) com que el Govern volgués penjar-se totes les medalles de la recuperació o insistís en un discurs triomfalista, perquè l’economia espanyola i el mercat laboral encara tenen pendents serioses i greus assignatures.

    

Un altre assumpte en què les xifres ara com ara desmenteixen la propaganda és el contenciós català. Una visió centralista afirma que l’independentisme ja està tenint efectes molt negatius. És possible que n’acabi tenint, i una desconnexió que ens allunyés d’Europa seria un desastre, però la creació d’ocupació el 2016 ha anat bé i desmenteix el catastrofisme. Dels 413.000 llocs de treball creats a Espanya l’any passat, 100.700 (el 24,3%) corresponen a Catalunya, mentre que el seu pes al PIB espanyol només és del 19%.

    L’ocupació a Catalunya ha crescut, doncs, més que la mitjana, encara que això tampoc confirma les tesis independentistes. Pot ser que els agents econòmics no vegin factible aquesta possibilitat, o que no se’n notin els efectes a curt termini. També és difícil sostenir que Catalunya està estrangulada per Espanya si genera més ocupació i és una de les comunitats més dinàmiques. Encara que creixeria més amb un finançament autonòmic favorable i si la inversió de l’Estat a Catalunya s’acostés al seu pes en el PIB, ja que està a l’entorn de l’11% enfront del ja citat 19%.

Notícies relacionades

    

Els titulars són que la creació d’ocupació ha sigut forta i que, almenys de moment, les xifres d’ocupació indiquen que Catalunya no es veu afectada per l’independentisme. Admetem els fets, després debatem. 

Temes:

EPA Ocupació Atur