Relleu a la Casa Blanca

Construir una alternativa a Trump

Els demòcrates no tornaran al poder només pel previsible desgast accelerat del nou president. Necessiten una aliança social i cultural

2
Es llegeix en minuts
Donald Trump, acompanyat per la seva dona Melania, davant el monument a Lincoln, a l’arribar per participar en el concert per la investidura.

Donald Trump, acompanyat per la seva dona Melania, davant el monument a Lincoln, a l’arribar per participar en el concert per la investidura. / Evan Vucci (AP)

Les enquestes recents assenyalen que els sis presidents anteriors eren molt més populars que Donald Trump en el moment en què van prendre possessió. Ningú, en els últims 40 anys, ha arribat a la Casa Blanca amb tanta desaprovació acumulada.tanta desaprovació acumulada Els Estats Units estan més dividits que mai. El president més impopular i més imprevisible ja té el control. No només del seu compte a Twitter.

La reacció política, de moment, s'està canalitzant als carrers i, puntualment, en el protocol (amb la digna absència en la presa de possessió d'una part de destacats polítics republicans i demòcrates). La simpàtica manifestació de l'organització promarihuana DCMJ, que ha regalat 4.200 porros, és una de les múltiples expressions de rebuig. No sabem si els escoltaran, però els sentiran, segur.

Dijous, a Nova York i a prop del Central Park, es van iniciar també els 100 dies de resistència a Trump. La gent concentrada corejava consignes com «no abandono» o «som la majoria». L'actor Marc Ruffalo, amb altres celebritats que hi van participar, els va recordar que «no som manifestants, som els guardians». L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va assistir a l'acte que tenia com a lema 'We Stand United'. I els va dir: «Demà [divendres] no és el final. És el principi», i els va instar a tots a construir un moviment polític capaç de defensar el que s'ha aconseguit i construir una alternativa.

La protesta més important serà, sens dubte, la marxa rosa per protestar contra el masclisme i la misogínia del magnat (les persones que hi participin lluiran gorres roses amb orelles de gat). El suport de grans figures de l'espectacle i el caràcter festiu però combatent de la proposta li augura un gran èxit que desbordarà la convocatòria del moviment femení Pink Power.

DEBILITAT DEMÒCRATA

Passar del rebuig i la protesta a l'alternativa no és fàcil, ni sembla garantit donada l'extraordinària debilitat del Partit Demòcrata. Aquestes protestes demostren que els activistes, i una gran part de la ciutadania, van al davant de l'inert i desaparegut Partit Demòcrata. Sumit en la melancolia (per la sortida de Michelle Barack Obama), la indignació (per la implicació russa en el pirateig electoral) i la frustració (per la inesperada derrota de Hillary Clinton, encara que hagi guanyat amb tres milions de vots més).

Notícies relacionades

Primer, necessiten tornar a convèncer (i comprendre) el seu electorat, especialment la minoria hispana que arribarà al 18 % de la població el 2020. Segon, han d'aconseguir connectar amb els votants de fora del centre de les grans ciutats. La crisi econòmica als suburbis ha fet que molts votants tampoc es mobilitzessin. Hauran de renovar el seu discurs econòmic dirigit als més desafavorits a causa de la crisi, que han sucumbit al populisme de Trump.

Però, el que serà més important serà, segons el meu parer, com construir una nova aliança política entre els líders, el partit, els activistes i les causes polítiques. Els demòcrates no tornaran al poder només pel previsible desgast accelerat de Trump. Tenen opcions d'aconseguir-lo si entenen que aquesta aliança no és únicament electoral, sinó que ha de ser social i cultural extramurs del Partit Demòcrata.