MIRADOR

Fanalets estelats i un de vermell

Preferiria que els nens no estiguessin pel mig, però no ens esquincem les vestidures

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36760662 dimarts  03 gener 2017 18 16  mar mart   detall d un fanalet170104185120

zentauroepp36760662 dimarts 03 gener 2017 18 16 mar mart detall d un fanalet170104185120

Igual que els clubs de futbol es troben que la mínima polèmica institucional es pot convertir en el gran tema quan els seus equips no tenen lliga i els mitjans van escassos de material per omplir pàgines i graelles esportives, en política, i en època semivacacional, es pot elevar al quadrat la repercussió d’una cosa que en el passat no ha generat un especial enrenou. Ha succeït amb els fanalets amb estelada que l’agrupació local de l’ANC ha promocionat amb motiu de la cavalcada de Reis de Vic. Es munta el gran drama per una cosa així d’absurda, i mentrestant, el Consell de Ministres de Mariano Rajoy fa una setmana va passar de reunir-se, el president del Govern va passejant a trot i amb xandall per Galícia, i el PSOE continua dessagnant-se disparant-se constants trets als peus.

 Això de Vic ja fa quatre anys que es promou i ningú havia muntat la polèmica sobreactuada que PP i Ciutadans s’han tret de la màniga aquests dies. I podríem qüestionar-nos si això de «polititzar» les festes amb els nens pel mig no ho fa tothom (amb més o menys èxit de convocatòria), com el PP en dies assenyalats o amb governs municipals com el d’Ada Colau a Barcelona, impulsant pessebres a la plaça de Sant Jaume amb 'performances' imaginatives i amb Joan Miró, Pau Casals i J. V. Foix de Reis Mags en lloc de Melcior, Gaspar i Baltasar. Que em sembla genial, que chapeau pels artistes que s’ho han pensat, però que si et va més el solstici d’hivern que el Nadal, no cal que emmascaris el que un pessebre significa, no solament religiosament, sinó també culturalment, socialment i per als nens. Però, tal com he dit, endavant.

Hi ha pocs espais que escapin de la política. Jo preferiria que la canalla no estigués pel mig, però vist l’èxit de tal intenció, i ja que tots s’hi posen més o menys, l’ideal seria no fer gaire l’hipòcrita ni esquinçar-se les vestidures per uns fanalets amb estelada, que, per cert, tot apunta que, després de la propaganda gratuïta, seran uns quants més dels que havien previst en un principi els promotors de la iniciativa.

Notícies relacionades

Per unes altres coses ens hauríem de preocupar políticament. Per exemple, per un PSOE amb vocació de fanalet vermell, entossudit a caure posicions i deixar distància entre ell i el PP. Aquí a Catalunya van dient que el Govern no governa (i per cert, detall: Carles Puigdemont i el seu Executiu sí que s’han reunit els dos últims dimarts, com cada setmana fora del període nadalenc). I allà a Madrid, a mastegots entre companys socialistes, amb la gestora del PSOE que ja sembla la direcció de Susana Díaz, obsessionada amb placar Pedro Sánchez. És la vocació de fanalet vermell que els està enfonsant sense pressa però sense pausa.

Amb raó Rajoy no té res a dir de Federico Trillo i el Iak-42, i Pablo Iglesias pot anar fent vídeos a Youtube i dient que un tronc li ha parlat (en homenatge a la mítica sèrie 'Twin Peaks'). El PSOE i polèmiques absurdes ja distreuen prou dels problemes reals que els altres tenen a  casa.