L'infern de les dones al Congo

La violació és la manera més eficaç d'intimidar i instal·lar el terror en tota una comunitat. Ni tan sols són necessàries les bales

1
Es llegeix en minuts
jjubierre13937426 congo161216185023

jjubierre13937426 congo161216185023 / MARC HOFFER

Situïn-se al mapa de l’Àfrica i veuran una taca immensa al centre, és la República Democràtica del Congo, un país amb talla de continent. Per a Joseph Conrad va ser 'el cor de les tenebres'; per al rei Leopold II de Bèlgica, una finca privada on en pro de la civilització va saquejar, va esclavitzar i va massacrar la meitat de la població. Amb la independència, la taca es va convertir en un forat negre, on tot es desvia a comptes corrents en paradisos fiscals. 

    Encara que hi ha paisatges del Congo que estan allunyats de la desgràcia, des de les muntanyes salvatges de Virunga fins als seus recursos naturals, el cor de l’Àfrica no aconsegueix  sortir de les tenebres i encara que només apareix esporàdicament en els mitjans de comunicació, quan hi apareix tot és dolent. 

    

Gairebé mig segle continuat de guerra ha portat aquest país a un declivi econòmic i polític incomparable a tot el continent. A l’Àfrica gairebé no hi ha escales al mapa sense ferides recents d’una violència que, cada vegada que apareix, ens pertorba en la mateixa mesura que al final acaba deixant-nos indiferents. 

    

Però al Congo la violència no només no cessa, sinó que lluny d’afectar principalment els que s’enfronten per controlar els ingents recursos i el poder, acaba trobant en les dones i en les nenes les seves principals víctimes. Violar una dona és la manera més eficaç d’intimidar i instal·lar el terror en tota una comunitat. Ni tan sols són necessàries les bales. 

  

 Amb més de mil dones al dia víctimes de violació, el Congo té la taxa més elevada d’agressions sexuals de tot el món. No és estrany que Nacions Unides consideri aquest país el centre mundial de la violència contra la dona.

UN INFERN

La guerra només és una de les facetes d’aquesta violència, les violacions s’han estès a tota la societat, des dels carrers de les ciutats fins a l’interior mateix de les famílies, fins a convertir el cor de les tenebres en un infern per a les dones

Notícies relacionades

    

Encara que les xifres siguin imprecises, no hi ha dubte que el Congo avui és el pitjor lloc del món per ser dona. Una causa que convida a actuar i a no mirar cap a un altre costat.