Editorial

El retorn del referèndum pactat

La unilateralitat portava al temut xoc de trens. L'aposta per la consulta acordada obre una altra fase

1
Es llegeix en minuts
icoy36695754 cumbre161223180657

icoy36695754 cumbre161223180657 / FERRAN NADEU

El 84,6% dels catalans estan a favor de la convocatòria d’un referèndum, segons l’últim sondeig de GESOP per a aquest diari, que també indica que el 49,6% recolzen que la consulta sigui unilateral i que el 48,8% s’hi oposen. Aquesta enquesta és la constatació, una vegada més, que el referèndum suscita un ampli acord transversal a Catalunya («el fil conductor» del qual va parlar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont), mentre que l’unilateralisme, que ha centrat el debat polític els últims temps, només convenç els ja convençuts de la independència. Ahir, la cimera del recentment batejat Pacte Nacional pel Referèndum va tornar l’objectiu d’una consulta pactada amb l’Estat a la centralitat política que ocupava abans del succedani del 9-N. Un referèndum pactat i legal segons l’ordenament jurídic vigent és l’únic instrument que ofereix les garanties democràtiques i la legitimitat política imprescindibles perquè el seu resultat sigui alguna cosa més que una mobilització ciutadana, per més multitudinària que sigui.

Notícies relacionades

El retorn a l’objectiu del referèndum pactat implica un reconeixement a la postura que ha vingut defensant l’espai dels comuns que lidera Ada Colau, entre altres veus. Damunt del paper, com va recordar Oriol Junqueras, l’objectiu del Govern encara és convocar la consulta el setembre del 2017, però ara s’obre una etapa en què es busca el pacte amb l’Estat i es llançarà una campanya d’adhesions a tots els nivells: català, espanyol i internacional. La intenció és construir un suport polític i social a la consulta prou ampli perquè el Govern espanyol oblidi l’immobilisme.

Ni la unilateralitat ni l’immobilisme són la solució al contenciós a Catalunya, així com tampoc ho són la desobediència de les lleis ni la judicialització d’un problema que és eminentment polític. La unilateralitat que ha marcat l’agenda del Govern català –aquell «referèndum o referèndum»– tensionava el país i portava al temut xoc de trens. El retorn de la consulta pactada a la centralitat política és el retorn a una idea que compta amb un ampli suport social i socis a la resta d’Espanya. Comença una altra fase del procésS’haurà de veure, això sí, què farà Puigdemont quan ERC i la CUP li exigeixin que compleixi el seu compromís de posar les urnes.