Parlem clar

El menyspreu de la dona les perjudica a elles i els beneficia a ells

1
Es llegeix en minuts
icoy36416094 violencia machista161125215047

icoy36416094 violencia machista161125215047 / FERRAN NADEU

La desigualtat entre homes i dones és una pluja que impregna la nostra manera d’estar al món. De vegades és amarga i mina la projecció femenina. Altres, és corrosiva i posa en risc la integritat física: 36.000 dones han denunciat haver patit violència masclista en els últims tres mesos.

    

Parlem molt dels mals. Ens centrem a visibilitzar el problema, sovint ens perdem en anècdotes, però potser no posem tant rigor a reclamar responsabilitats. Parlem clar: el menyspreu de la dona les perjudica a elles i els beneficia a ells. Cada vegada que una dona és feta fora d’un càrrec o veu limitat el seu sou o és ofesa o maltractada per la seva condició de dona, hi ha un home que es beneficia d’aquest càrrec o que se sent apuntalat en la seva homenia. El combat d’aquesta realitat no passa per una guerra entre sexes, els homes també són víctimes dels rols patriarcals. Però per aconseguir la igualtat, ells han de renunciar a uns privilegis que s’estenen a tots els àmbits. 

TRES EXEMPLES

Notícies relacionades

N’hi ha prou amb tres exemples: si la maternitat talla les carreres professionals femenines, ¿per què no és obligatòria la baixa paternal? ¿És acceptable que la Junta de Portaveus del Congrés de Diputats estigui formada només per homes? Els mitjans que aposten per articulistes masclistes, ¿són conscients que fomenten la discriminació?

Al final, elles són les menyspreades, agredides o assassinades. I tots els mals broten d’una mateixa desigualtat.