Increïble però cert

Segons l'enquesta de Gesop, més del 50% recolza el referèndum de Puigdemont però li demana que accepti el diàleg de Rajoy

1
Es llegeix en minuts

Després de l’impacte dels titulars, en les enquestes s’ha de mirar les entreteles perquè és on es poden veure algunes tendències de fons. De les dades de l’enquesta de GESOP que va publicar aquest cap de setmana EL PERIÓDICO criden l’atenció dues dades: el 49,6% dels enquestats estan a favor que el Govern català convoqui un referèndum sobre la independència sense acordar-ho amb l’Estat. I al mateix temps, el 72% recolza que Puigdemont explori un possible acord amb Rajoy si arriba a concretar alguna proposta. Encara més sorprenent és que el 64% d’enquestats estiguin disposats a participar en una consulta no acordada i que el 44% consideri que hi haurà un pacte per acabar amb aquest conflicte polític. Sembla com si els ciutadans volguessin forçar els dos governs a negociar.

Notícies relacionades

Uns i altres haurien de ser conscients de com administrar aquesta energia. Si el referèndum unilateral tingués aquest suport social resulta bastant complicat resoldre l’assumpte als tribunals. Quan les normes forcen tant les costures és el moment de buscar una altra mena de patrons sense premiar els que se les salten. De la mateixa manera, els independentistes haurien de ser conscients que una altra consulta en què tornin a votar sols, com va passar en el 9-N, no tindrà ni repercussió internacional ni encara menys efectivitat pràctica. Comença a ser urgent que entenguin que a mesura que s’emancipen resulten menys creïbles quan culpen Espanya de tots els mals.

Autoengany

AutoenganyÉs el moment de deixar d’autoenganyar-se. La desafecció amb aquesta Espanya de tribunals i reglaments creix de forma inversament proporcional a la caiguda de l’audiència de TV-3 mentre que l’independentisme avança entre els que  tenen més formació. I més dades per als que a una i una altra banda confien en el pas del temps com a únic remei als seus mals: més del 50% dels votants de la versió catalana dels comuns recolzen un referèndum sense acord, cosa que també fa el 10 % dels votants socialistes. Hi ha coses que encara que ens semblin increïbles resulta que podrien ser certes.