EDITORIAL

Esquerra escombra i el PSC remunta

2
Es llegeix en minuts

El sondeig del GESOP sobre les eleccions catalanes indica que ERC seria la gran beneficiària del pacte de Junts pel Sí, mentre que el PDECat, l'antiga CDC, s'enfonsaria i passaria a ser la cinquena força política en sufragis, encara que en escons disputaria la quarta al que fins ara ha sigut Catalunya Sí que es Pot i que es convertirà aviat en el nou partit d'Ada Colau. Una altra de les novetats rellevants és la remuntada del PSC, que seria la segona força, prenent a Ciutadans (en retrocés del 4,3% en vots i de 7 a 8 escons) el lideratge de l'oposició. Les forces independentistes conservarien la majoria absoluta, tot i que pels pèls en la hipòtesi més desfavorable (69 escons). Malgrat el fort retrocés de la CUP (perdria el 3% dels vots i quatre diputats), la majoria absoluta es mantindria perquè la suma dels dos partits de JxSí obtindria més bon resultat per separat: augmentaria en vots (gairebé el 3%) i en escons (entre 1 i 5), encara que amb una gran distància entre ERC i PDECat. Els republicans gairebé triplicarien els exconvergents en intenció de vot i ho farien en nombre de diputats. Oriol Junqueras és el líder més valorat (5,9), seguit per Carles Puigdemont, que millora (5,6) els registres de Mas.

Notícies relacionades

La recuperació del PSC (creix l'1,7% en vots i de 3 a 5 escons) també es recolza en la bona imatge de Miquel Iceta (aprova amb un 5) i contrasta amb els discrets resultats dels comuns (pujarien el 3,4% i entre 4 i 5 escons) amb relació a les expectatives i al seu bon pronòstic per a les generals, en què empataria amb ERC. Però s'ha de tenir en compte que el partit encara no està constituït i que això confon l'electorat.

A part d'això, l'enquesta certifica un empat en les grans qüestions sobre el procés sobiranista: sentiment independentista (el 51,6% no se'n sent, davant del 46% que sí), referèndum unilateral (el 49,6% hi dóna suport, contra el 48,8% que no) i vot per la independència (el 48,9% diria sí, davant del 40,3% que s'hi oposaria). Tot i això, una àmplia majoria opina que el procés acabarà en un pacte amb l'Executiu central amb més autogovern per a Catalunya (44,3%). Solament el 18% creu que s'aconseguirà la independència. Llei i democràcia són sinònims per a una gran majoria de catalans, encara que retreuen a l'Estat que no permeti votar sobre la independència, i prefereixen que Mas no sigui jutjat.