ANÀLISI

Desitjos i realitats

2
Es llegeix en minuts
lpedragosa36648007 puigdemont pdecat161217201303

lpedragosa36648007 puigdemont pdecat161217201303 / Quique Garcia

L’últim sondeig del GESOP torna a radiografiar la Catalunya de l’empat. En les grans alternatives, els catalans segueixen pràcticament empatats: en el sentiment independentista o no independentista i en l’acceptació o no d’un referèndum unilateral. Després, a l’observar amb detall les opinions, l’empat en les qüestions substancials es tradueix en divisió: entre els independentistes i els no independentistes, entre els joves amb més estudis i les persones grans menys formades i entre la Catalunya rural i la Catalunya urbana. Independentisme, joventut, nivell de preparació i ruralisme coincideixen a grans trets en el mateix bàndol.

També s’hauria de distingir entre els desitjos i les realitats, entre el que els ciutadans voldrien que passés i el que creuen que passarà. Per exemple, encara que gairebé la meitat de la població (el 48,9%) assegura que votaria sí a la independència en un referèndum, enfront del 40,3% que s’hi oposaria, només el 18% creu que el procés acabarà amb la independència. Ni tan sols entre els que es declaren independentistes és majoritària aquesta fe: ho creu el 37,2%, però el 37,5% estima que al final s’arribarà a un acord amb el Govern d’Espanya amb un nivell d’autogovern més gran per a Catalunya. A nivell general, el final acordat s’imposa per gran majoria (el 44,3% davant del citat 18% que creu en la independència i al 27,6% que considera que s’abandonarà el procés). Tant l’acord com l’abandonament creixen cinc punts respecte a l’enquesta prèvia a les eleccions del 2015. D’això, se’n podria deduir que l’any transcorregut és un any perdut per a l’independentisme, i encara més si es té en compte que el sí en el referèndum (48,9%) només és un punt més alt que els vots de Junts pel Sí i la CUP (47,8%) en les últimes eleccions.

Notícies relacionades

Ara bé, l’acord es veu com el final del procés, però en l’actualitat la majoria és pessimista sobre el fet que l’operació diàleg acabi en un pacte (el 65% no ho creu, mentre que només el 32,6% hi confia). Set de cada 10 –una mica menys entre els independentistes– opinen que la Generalitat hauria d’acceptar una oferta de diàleg del Govern de Mariano Rajoy. I la meitat dels catalans (49,6%) està a favor del referèndum, sigui acordat o unilateral, però l’altra meitat s’hi oposa (el 35% només accepta la consulta pactada i el 13,8% no l’admet en cap cas, fet que dóna el 48,8% d’oposició a la consulta il·legal).

Complir la llei

Pel que fa a la judicialització de la política, el consens sobre els grans principis es trenca davant de les actuacions concretes. Un majoria aclaparadora entén que els polítics han de complir la llei hi estiguin d’acord o no (82%) i que el respecte a la llei és la base de la democràcia (71,4%), però el 56,4% (contra el 40,6%) considera que a Espanya no hi ha democràcia si no es permet un referèndum a Catalunya. Que jutjar un polític per consultar als ciutadans és un atemptat a la democràcia, com s’ha afirmat en els casos derivats del 9-N, només ho pensa el 46,4% (davant del 48,4%). Això no es contradiu amb el fet que una àmplia majoria rebutgi que es jutgi Artur Mas (65,4%). H