EDITORIALS

Per un calendari més racional

El macropont d'aquesta setmana té un impacte econòmic negatiu i va contra la conciliació familiar

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36545100 propuestas puente161207135617

zentauroepp36545100 propuestas puente161207135617 / SALVA LOPEZ

Si s’hagués complert el que va dir Mariano Rajoy en la seva primera sessió d’investidura, ara fa gairebé cinc anys, aquesta setmana no s’estaria vivint una situació que no deixa content pràcticament ningú, amb dos festius intercalats –un dimarts (dia de la Constitució) i un dijous (la Immaculada)– que provoquen un anòmal calendari laboral i escolar. El llavors candidat del PP, guanyador de les eleccions celebrades el 20 de novembre del 2011, va parlar en el seu discurs d’impulsar una reforma laboral, ben coneguda, i d’eliminar els ponts festius, una qüestió encara pendent malgrat el consens obtingut entre patronals i sindicats.

Notícies relacionades

Com ha recollit aquest diari, no són poques les veus que s’han alçat contra aquest aqüeducte. I ho han fet en primer lloc les empreses, armades amb arguments tan definitius com estimacions de l’impacte econòmic negatiu del macropont: més de 1.000 milions. Per no parlar de la imatge que es projecta a l’exterior, a aquells clients internacionals als quals no es pot atendre amb dos dies de festa entre setmana. Un fet que contribueix a alimentar el tòpic injust que aquí es treballa poc en comparació amb altres països industrialitzats. Hi ha estudis que revelen que Espanya té la tercera jornada laboral més àmplia de la Unió Europea, encara que amb el menor rendiment per l’alt temps improductiu. A part de danys econòmics, entre els quals també hi ha el cost que suposa començar i parar l’activitat, hi ha el tema de l’harmonització entre el calendari laboral i l’escolar. Fins a quatre opcions han fet servir les escoles catalanes amb motiu del dia de la Constitució i de la Immaculada. Una absurditat que va contra la conciliació familiar.

El camí emprès per pimes industrials al traslladar aquests dies de festa a dates més adequades és el que hauria de marcar el Govern. Els sindicats estan d’acord a moure festius a dilluns o divendres, que a més tindria l’incentiu afegit de les escapades turístiques. En aquest sentit, el 2017 tindrà aquests paràmetres per la coincidència de diverses festes a principi o final de setmana. Al desembre, això sí, hi haurà un altre aqüeducte de cinc dies. Però més que la pura coincidència del calendari, cal esperar que la provoqui qui té la potestat per fer-ho i encara no ha complert el que va dir al Congrés el desembre del 2011.