La matemàtica parlamentària imposa el primer pacte PP-PSOE

Els populars necessitaven els socialistes i a aquests els convenia demostrar seny

2
Es llegeix en minuts

El que va passar dijous va ser rellevant. Estava previst un acord sobre el dèficit del 2017 autoritzat a les comunitats autònomes. El PP –després de la relaxació aconseguida amb Brussel·les de l’objectiu de dèficit de totes les administracions públiques al 3,1%– no podia desatendre les seves autonomies i plantejava un objectiu del 0,5%. El PSOE, que governa en set comunitats (i cogoverna en dues més), vol cuidar la despesa social. Per això exigia un objectiu menys auster del 0,7%. El pacte en el punt mitjà del 0,6% és doncs raonable.

Al marge de l’acord i per motius diferents han quedat Catalunya, València i les Balears. Encara que cal aixecar acta que Oriol Junqueras 

–amb una actitud coherent– va assistir a la reunió del Consell de Política Fiscal a defensar la posició de Catalunya, mentre que Puigdemont no pensa anar a la Conferència de Presidents.

Aquest pacte estava en el guió, però al PP li servia de poc si després el PSOE votava contra el sostre de despesa al Parlament i contra el dèficit total del 3,1%. Perquè aquest objectiu és un pas obligat per poder redactar els pressupostos, perquè sense la seva aprovació el govern Rajoy es quedava amb el cul a l’aire a Europa, i perquè la matemàtica parlamentària diu que res rellevant es pot aprovar al Parlament sense el concurs socialista. I el PSOE, que vol ser oposició, tampoc se’n pot anar  a Sierra Maestra contra la política fiscal de la Unió Europea. I menys si obté contrapartides. El PP necessitava el PSOE per al sostre de despesa i al PSOE li convenia demostrar seny i que sabia arrencar mesures concretes a favor del seu electorat.

I la discreta negociació –mentre el PSOE feia perdre al PP totes les votacions al Congrés– ha conduït a un acord per elevar el salari mínim ni més ni menys que un 8%, el més alt en molts anys, que tindrà un indubtable efecte a l’alça en la negociació col·lectiva. També ha fet que l’ajust, que s’ha de produir per la reducció del dèficit, no es faci amb càrrec a més retallades sinó amb un augment dels ingressos a través de l’impost de societats, sobre l’alcohol i el tabac i el nou de begudes ensucrades. I així el PP també aconsegueix centrar la seva imatge.

És el primer acord PP-PSOE d’a-questa legislatura. N’hi haurà més i hi haurà agres enfrontaments, però la realitat és que si Espanya ha de respirar els dos partits no poden estar en guerra permanent.

Complexos davant Podem

Notícies relacionades

A Alemanya el resultat electoral hauria portat a la gran coalició. Aquí avui és impossible per l’actitud bastant hooligan del PP, contra Zapatero i en la legislatura de la majoria absoluta. I perquè el PSOE va perdre molt malament el 2011, té complexos davant Podem i part del seu electorat pateix d’infantilisme progre.

 Tindrem una legislatura accidentada, però el pacte del salari mínim –a analitzar amb més detall– indica que ni el tàndem Rajoy-Montoro ni la gestora socialista (en què ensumo la mà de Rubalcaba) han perdut el sentit comú. Bé per a la gran majoria que no combrega amb allò de «com més malament, millor».