El somni econòmic de Trump

Les borses mundials cauran, a curt termini, com va passar amb el 'brexit'. Però que no s'estengui el pànic, el que no és bo per a la democràcia o la llibertat no passa necessàriament factura a l'economia

2
Es llegeix en minuts

Les borses mundials cauran, a curt termini, com va passar amb el 'brexit'. Wall Street apostava per Hillary Clinton i les notícies imprevistes no agraden als mercats. Però que no s'estengui el pànic, el que no és bo per a la democràcia o la llibertat no passa necessàriament factura a l'economia. Les reaccions immediates no sempre són lògiques i, per descomptat, no són extrapolables a futur. Prova d'això és que la borsa de Londres, cinc mesos després del referèndum del 'brexit'tancava dimarts a uns nivells més alts que el maig passat, encara que no es pot dir el mateix de l'evolució de la lliura esterlina. 

El mitjà i el llarg termini el determinaran les polítiques que apliqui Donald Trump al capdavant de la potència econòmica més gran del món. De moment, una autèntica incògnita. El futur inquilí de la Casa Blanca és un demagog recalcitrant sense cap experiència en la gestió política, ni tan sols a nivell d'haver demostrat que pot portar les regnes d'una petita ciutat. Les seves credencials, com ha exposat en el seu discurs de victòria, es podrien resumir en una promesa populista de reconstruir el somni americà a base de proteccionisme i grans dosis de populisme. "Els homes i les dones oblidats del nostre país ja no seran oblidats", ha dit aquest matí.

¿Què hi ha darrere del somni econòmic de Trump? El programa del multimilionari conté una forta rebaixa fiscal de l'impost de societats del 35% al 15% (sigui quina sigui la mida de l'empresa) i un marc fiscal generós perquè les multinacionals americanes a l'estranger com Apple o Amazon repatriïn els beneficis. El cost del programa fiscal podria rondar els 6.000 milions de dòlars. És una autèntica incògnita com es finançarà, però Trump compta amb això per guanyar-se les grans corporacions. Molts sectors estan satisfets amb les seves propostes, les petroleres ja es freguen les mans. 

El discurs de Trump és música a les orelles de molts 'lobbies' econòmics: ha promès eliminar l'agència de protecció del medi ambient, promoure l'energia nuclear, no potenciar les energies verdes i acabar amb tots els marcs regulatoris 'verds' que suposen una cotilla per a les empreses i augmenten els seus costos, encara que sigui a costa de deixar un món pitjor a les futures generacions.

Notícies relacionades

El nou president dels Estats Units ha sigut molt clar respecte a la política comercial exterior del país. Vol renegociar els tractats de lliure comerç amb el Canadà i amb Mèxic i, per descomptat, no firmarà el Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units (TTIP). Curiosament, coincideixen amb Trump en el proteccionisme antiglobalització els partits d'esquerres europeus. Trump ha anunciat mesures per protegir els Estats Units de les importacions xineses i ha promès que apujarà el salari mínim federal. America per als americans.

Deu anys de crisi econòmica han deixat un món on les desigualtats entre pobres i rics cada vegada són més àmplies. El repartiment desigual de la riquesa és el caldo de cultiu dels populismes. Ahir va ser el 'brexit', avui és Trump, i demà, si ningú fa res per evitar-ho, Le Pen. Els que guanyen, sempre els mateixos. I que pugi la borsa.