1
Es llegeix en minuts
vvargas36121245 mlm78         01 11 2016   el papa francisco habla con perio161101191748

vvargas36121245 mlm78 01 11 2016 el papa francisco habla con perio161101191748 / ETTORE FERRARI

En tot just dues setmanes, el Papa ha protagonitzat tres intervencions rellevants. Per un costat, ha estampat la seva firma en un Document per a la Doctrina de la Fe en què prohibia la conservació de les cendres dels difunts a les llars i la seva dispersió per l'aire, la terra o el mar. La mesura és fonamentalisme de pedra picada, com afirmava el teòleg Juan José Tamayo en aquestes pàgines. Per un altre costat, el Pontífex ha descartat l'ordenació de dones sacerdots en el futur i s'ha declarat fidel a l'ensenyament de Joan Pau II en què considerava el celibat part infal·lible de la tradició catòlica.

Notícies relacionades

Encara que Francesc mai s'havia posicionat obertament a favor del sacerdoci femení, pocs mesos després del seu nomenament va declarar: «En els llocs on es prenen decisions importants és necessari el geni femení». Les seves paraules van ser una font d'esperança. Per últim, el Papa també ha afegit un matís en la seva ferma defensa de l'acollida de refugiats. Ha comminat a la «prudència» perquè els països europeus puguin integrar aquestes persones.

El combat contra l'statu quo de Francesc ha sigut una constant en el seu pontificat. Els seus enemics dins de l'Església semblen poderosos. I no només per qüestions de l'ànima. Queda el dubte de si les seves últimes intervencions responen a una evolució del seu pensament, si formen part d'un pacte amb posicions més conservadores o si traspuen un cert aire de rendició.