Editorial

Vacances escolars cada dos mesos

1
Es llegeix en minuts
mjibanez36052703 santander 25 10 2016  sociedad  educacion las escuelas de la161028193508

mjibanez36052703 santander 25 10 2016 sociedad educacion las escuelas de la161028193508 / ELISENDA PONS

Cantàbria s'ha convertit en l'escenari d'una prova pilot que segueix amb atenció la comunitat educativa de la resta d'Espanya: aquesta setmana, els seus 96.000 estudiants de Primària i Secundària estan de vacances de tardor. Aquest curs es divideix a Cantàbria en cinc bimestres al final dels quals hi ha una setmana de vacances (dues per Nadal i Setmana Santa). Es tracta d'un intent d'organitzar el calendari escolar d'una manera que els seus partidaris consideren més racional, no basada en festivitats religioses ni en el calendari laboral dels adults, sinó en les necessitats pedagògiques dels alumnes. No és una simple qüestió de quins dies són lectius i quins són festius, sinó que l'experiment porta associada la posada en pràctica de noves fórmules pedagògiques, d'avaluació i d'organització de les classes.

Notícies relacionades

A Catalunya, l'experiència càntabra recorda el frustrat intent de setmana blanca que va impulsar el Govern tripartit l'any 2011. Davant les crítiques de l'oposició, l'associació de pares i mares i els sindicats de professors, la setmana blanca només es va celebrar una vegada. Una causa del seu fracàs va ser que, a diferència del que ha fet Cantàbria, les administracions no es van coordinar per oferir alternatives a les famílies per portar els menors, des d'obrir les escoles per a la celebració de casals fins a preparar activitats en museus o centres cívics.

Haurem d'estar molt atents per veure com es desenvolupa aquest curs a Cantàbria. Molts experts coincideixen en els avantatges pedagògics del model bimestral. Però per aplicar-lo és necessari no caure en els errors de la setmana blanca catalana, ja que no és una opció vàlida donar als menors descans de l'escola perquè acabin a casa amb els avis perquè no hi ha oferta per a ells i els seus pares treballen. La racionalització del calendari escolar, amb les llargues vacances d'estiu, és una assignatura pendent. I sens dubte els arguments pedagògics han de tenir un gran pes en el debat. Però no s'ha d'eludir el fet que el calendari (i també l'horari, convé no oblidar-ho) de l'escola ha de ser complementari amb el dels pares i amb les jornades laborables dels docents. El debat, per tant, és molt més ampli que el pedagògic i escapa de les parets de les aules. En aquest assumpte, els deures estan per fer.