La 'performance' de Franco decapitat

1
Es llegeix en minuts
jjubierre35989166 barcelona 21 10 2016   retirada la estatua ecuestre del gene161021140712

jjubierre35989166 barcelona 21 10 2016 retirada la estatua ecuestre del gene161021140712 / CARLOS MONTANYES

El final de la història de l'estàtua decapitada de Francisco Franco al Born ha estat a l'altura del caràcter simbòlic que justificava la seva mateixa presència allà: el camió que recull residus urbans de grans dimensions la va recollir del terra i la va retirar. En tot just quatre dies ha sigut destruïda i enderrocada, quan la intenció del govern municipal era que es mantingués al Born fins passades les festes de Nadal.

Notícies relacionades

L'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà pretén reflexionar sobre la impunitat de les dictadures i sobre la conducta de la nostra democràcia en la gestió del passat franquista, però a causa de l'estàtua ha acabat convertint-se en un pols polític entre dos grups -els comuns i els independentistes- per l'espai urbà del Born i, de forma general, per un espai ideològic pel qual tots dos pugnen. Gerardo Pisarello deia ahir que el que ha passat amb l'estàtua prova que les ferides del franquisme encara estan obertes. En part és així, com podria no ser així en un país en què la memòria històrica és una vergonyosa assignatura pendent, però el pols pel control del Born i d'un espai ideològic determinat que simbolitza aquesta estàtua de Franco destruïda i tirada a terra no parla únicament de ferides de fa 40 anys, sinó del moment polític actual, que, entre altres mals, pateix d'un greu excés de simbolisme.

Pateix aquest excés de simbolisme en moltes ocasions l'Ajuntament de Barcelona, que l'única autocrítica que es permet en aquest assumpte de l'estàtua és una mala política de comunicació (que ha existit). No assumeix que no preveiés que hi hagués actes de vandalisme i ara mira de redirigir-los -s'incorporaran les imatges de les destrosses a l'exposició- com si tot formés part d'una performance premeditada. Pateixen de simbolisme els independentistes, que s'apropien del Born com el seu patrimoni exclusiu i equiparen tota crítica amb el franquisme que sota cap concepte aquesta exposició glorificava. I pateixen d'amnèsia els grups polítics (PP i C's) que en nom d'una idea superada i injusta de la convivència insisteixen a negar la necessitat d'afrontar la realitat del franquisme 40 anys després de la mort del dictador. En tot just quatre dies, i enmig del carrer, això és el que ha simbolitzat aquesta peculiar performance de Franco decapitat.