editorial

Franco al Born

2
Es llegeix en minuts
abertran35939489 barcelona   2016  10 17  barcelona  llega la exposici n de l161017134034

abertran35939489 barcelona 2016 10 17 barcelona llega la exposici n de l161017134034 / JOAN CORTADELLAS

L'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, impulsada per l'equip d'Ada Colau, es va presentar al Born amb polèmica. Un debat que ha anat augmentant de volum des que es va saber que, com a part de la mostra, s'exhibirien al mig del carrer l'estàtua eqüestre de Franco (obra de Josep Viladomat, autor també de l'al·legoria republicana) i l'estàtua que va simbolitzar la victòria del franquisme, obra de Frederic Marès. La primera es va retirar del castell de Montjuïc el 2008 i després va aparèixer decapitada als magatzems municipals, mentre que la segona es va mantenir a la cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia fins al 2011. Ara tornen a ocupar la via pública, degudament contextualitzades, com a fil conductor d'una interessant reflexió sobre la impunitat de les dictadures i sobre la conducta de la nostra democràcia en la gestió del passat franquista, en el context d'una proposta integral -Evocacions de la Ruïna- amb què el Born CCM commemora el 80è aniversari de la guerra civil.

Notícies relacionades

La polèmica va néixer perquè uns partits (C's i PP) no veien la necessitat de furgar en la ferida franquista i perquè altres (Convergència i ERC) van entendre l'exhibició com una ofensa a les víctimes i als que van lluitar per la llibertat, sense aturar-se a pensar en el seu contingut museogràfic. El fet que la mostra se situï al Born aviva més el foc, atès que hi ha dues formes de veure el centre cultural: un símbol permanent de la reivindicació sobiranista o un espai obert on hi té lloc qualsevol reflexió sobre la memòria històrica del país, inclòs el 1714 però també altres episodis determinants, com el franquisme.

Amb un afany pedagògic que un país que suspèn en memòria històrica necessita, l'exposició construeix un relat contra els crims del franquisme i reflexiona sobre la banalització de la dictadura i la debilitat de la democràcia en relació amb els vestigis i símbols del feixisme, encara presents a Catalunya. No tenir en compte aquest context seria apuntar-se a la demagògia política, just en un espai -el Born- que ha d'estar al servei de la ciutat, dels seus ciutadans i de la memòria històrica en un sentit democràtic ampli i compartit. Això sí, sorprèn, vist que la polèmica ha estat molt acalorada, que els organitzadors no preveiessin actes de vandalisme i actuessin per evitar-los.