TENSIÓ TERRITORIAL A L'ÀSIA

L'explosiu joc de l'Índia i el Pakistan

Les dues potències nuclears han mantingut tres guerres pel Caixmir, una quarta seria devastadora

2
Es llegeix en minuts
jsauri35686574 indi01 akhnoor  india   26 09 2016   miembros de la segurida160929171931

jsauri35686574 indi01 akhnoor india 26 09 2016 miembros de la segurida160929171931

L’anunci de l’Índia que, la nit del 28 al 29 de setembre, comandos de les seves forces especials van travessar la Línea de Control (LoC) que divideix amb el Pakistan la disputada regió del Caixmir per destruir «set campaments terroristes» en què hi havia llançadores de míssils revela un canvi en l’estratègia del Govern de Narendra Modi amb el seu veí. Islamabad va negar el que Nova Delhi ha anomenat «cop quirúrgic», encara que va reconèixer la mort de dos dels seus soldats en un xoc fronterer. La incursió va ser la resposta a l’atac perpetrat 11 dies abans pel grup terrorista pakistanès Jaish-e-Mohammad contra la base d’Uri, al Caixmir administrat per l’Índia, i en què van morir 19 soldats indis.

Els incidents a través de la LoC són freqüents, però fins ara cap dels dos països se n’havia vantat. Tot apunta que Modi ha volgut, per una part, deixar clar al Pakistan que les seves accions no quedaran impunes, i per una altra, aplacar l’ala més radical del governant Bharatiya Janata Party (BJP), que li demana aixafar el seu veí. Modi va prometre mà dura contra el Pakistan durant la campanya electoral en què el BJP –nacionalista hindú– va aconseguir una inesperada majoria absoluta al Parlament. A punt de passar l’equador dels seus cinc anys de mandat, un sector del partit tem que la moderació del primer ministre li resti vots.

L’Índia i el Pakistan, potències nuclears, han entaulat tres guerres pel Caixmir des de la independència de l’imperi britànic, el 1947. L’assassinat per la policia índia d’un dirigent separatista, al juliol, va tornar a incendiar la regió, de majoria musulmana. Almenys 80 civils han mort i centenars han resultat ferits en els enfrontaments contra les forces de seguretat índies, que han actuat amb una contundència que ha sigut criticada per grups defensors dels drets humans.

Una nova guerra tindria conseqüències devastadores per als dos països. En el perillós joc, el ministre de Defensa pakistanès va amenaçar de desencadenar un conflicte nuclear, mentre el de l’Interior indi va qualificar el Pakistan d’«Estat terrorista» i el portaveu d’Exteriors va suggerir la derogació de l’Indus Water Treaty (l’IWT, el tractat que governa des del 1960 els rius transfronterers). «Ho consideraríem un acte de guerra», va declarar Mushahid Husain, assessor del primer ministre Nawaz Sharif.

Notícies relacionades

El més destacat del Govern de Modi ha sigut la projecció exterior de l’Índia, que s’ha refermat com a potència a la regió amb acords amb els Estats Units i els seus aliats del Pacífic, com el Japó i Austràlia, i sense descuidar Rússia, l’Iran i la Xina. Però la seva reforma econòmica s’ha limitat a impulsar un creixement que beneficia un terç de la població, fet que genera malestar entre els 800 milions d’oblidats. Culpar el Pakistan dels problemes interns de l’Índia, com li diuen a Modi a l’orella els més radicals del BJP, únicament contribuirà a encendre la metxa d’una situació ja per si mateix explosiva.

Periodista