la clau

El 'Garibaldi' no avança però flota

Merkel, Hollande i Renzi pugen al salvavides de la UE quan les coses els van malament

1
Es llegeix en minuts
icoy35265469 renzi merkel hollande160822190027

icoy35265469 renzi merkel hollande160822190027 / POOL

El 'Garibaldi', la nau en què Angela Merkel, François Hollande i Matteo Renzi van celebrar dilluns una minicimera europea, és un portaavions. Poques imatges com la del vaixell de guerra poden traslladar al públic una sensació de força i poder tan gran. Des de la coberta del vaixell, els màxims representants del nou eix Berlín-París-Roma van voler llançar un missatge clar. La Unió Europea no s'ha enfonsat. Tot i la marxa del Regne Unit (que encara s'ha de veure com es concreta), el drama dels refugiats i l'amenaça constant del terrorisme gihadista, l'ideal europeu segueix endavant i requereix més impuls que mai.

Notícies relacionades

    El ciutadà europeu està més que legitimat per rebre amb el màxim dels escepticismes les arengues dels líders. Ens han dit de tot, i gairebé no s’ha complert mai. Van prometre una democratització més gran de les institucions comunitàries. Un tal Nicolas Sarkozy (que no vol perdre’s la festa i ha fet oficial que optarà a la presidència) va augurar en plena crisi econòmica que el capitalisme havia de canviar de cara. Aquelles promeses i auguris se’ls ha emportat el vent. El 'brexit' no serà probablement el cop de gràcia que acabarà amb la Unió Europea, però seria d’estúpids no admetre que Europa està a la deriva.  

   El 'Garibaldi', símbol de l’Europa que vol ser i no arriba a ser mai, no és el que sembla. Aparenta ser un portaavions però en realitat és un vaixell de salvament. Merkel, Hollande i Renzi, com abans que ells han fet molts altres, es llancen al salvavides de la Unió Europea quan tenen problemes a casa. La cancellera alemanya s’ha vist desbordada en les enquestes per actes terroristes pels quals han sigut assenyalats els milers de refugiats que ha acollit el Govern de Berlín. El president francès amb prou feines pot amb totes les vies d’aigua que se li han obert: el gihadisme que s’ha acarnissat amb França i l’amenaça de l’extrema dreta. El primer ministre italià tampoc té un futur prometedor. La banca del seu país s’ensorra i ha perdut bastions com Roma. Els seus governs sotsobren. Europa no avança, però almenys flota.