Els meus favorits de Rio

Ha hagut de ser el Comitè Olímpic el que posi cara i bandera al drama dels refugiats

1
Es llegeix en minuts

Probablement tenen raó els que han batejat els Jocs Olímpics de Rio com els del Zika, els del desencant amb Roussef, els de la punxada de la bombolla econòmica, els de la corrupció, els del dopatge rus, els de la improvisació i els de la samba. També podran tenir raó aquells que posaran el focus sobre l’estat de forma amb què Phelps arriba a la gran cita olímpica, aquells que volen saber si Bolt confirmarà que és el velocista més gran, aquells que esperen acomiadar-se de Gasol amb brillantor o els que anhelen una altra exhibició de Belmonte.

    Però els flamants Jocs de Rio tenen una novetat essencial. Per una vegada, sense que serveixi de precedent i malgrat totes les prevencions que desperten, els peixos grossos del Comitè Olímpic Internacional (COI) han tingut una idea que mereix tot el suport dels amants de l’esport i, com dirien les tietes, de la gent de bona fe. Un equip de refugiats competirà als Jocs en un mateix equip que tindrà com a bandera l’ensenya olímpica. Tant de bo no acabi sent una astracanada bonista, com la que va protagonitzar el nedador guineà Eric Moussambani, a Sydney-2000.

Lluny del Mediterrani

Notícies relacionades

Han acabat sent els prebostos del COI els que han donat resposta, simbòlica però carregada de contingut, al drama que està castigant la comunitat internacional. I ha sigut al Brasil, molt lluny de les aigües del Mediterrani que s’han convertit en una fossa comuna, on el món podrà veure les cares d’esportistes que van haver de fugir de la guerra i l’horror, com la nedadora Yusra Mardini, que es va salvar d’un naufragi en pastera. A més d’un, com a aquells que al seu dia van decidir passar la patata calenta dels refugiats a l’ara crescudet Erdogan, se’ls posarà la cara vermella de vergonya.

    Són sirians, sudanesos del sud, congolesos, etíops i van a la ciutat brasilera amb l’esperança que la futura seu olímpica, Tòquio, no tingui equip de refugiats. Els horaris de les competicions no ho posaran fàcil als que seguiran les competicions des d’Espanya, però, no ho dubtin: aquest és el nostre equip.