IDEES

1
Es llegeix en minuts

Ja n’hi ha prou de Sanfermines. Els partidaris d’exaltar les gònades masculines, no tan sols majoria a Pamplona sinó a Espanya, haurien de mirar cap a Olot. Els olotins han votat en referèndum a favor de deixar en pau els toros. Correbous abolits. Això és civilitat. Pamplona és barbàrie. En comptes d’elevar a nivell d’herois els mossos que se la juguen davant de bestiasses enfollides artificiosament, els partidaris de l’amalgama indissoluble entre pàtria i valors repugnants podrien despertar del seu malson i descobrir que som al segle XXI. 

En comptes d’exhibir múscul tecnològic per sofisticar càmeres i informar l’audiència de les pulsacions dels corredors en pànic, TVE hauria de plantificar l’audiència davant el mirall del napolità Giambattista Vico, segons el qual provenim d’uns horribili bestioni que a poc a poc i amb grans esforços es van civilitzant. El trànsit que va de les lluites de gladiadors al futbol dóna la raó a Vico. Jean-Jac­ques Rousseau no és el principi sinó el final de la història, si n’hi hagués un de bo.

Notícies relacionades

Que perdurin els Sanfermines, embolcallats en la capa d’un senyal d’identitat reconsagrat, que els toros siguin declarats bé cultural, indica fins a quin punt continuen encallats i endarrerits. Els ferits dels encierros i els toreros morts no compten. Els violadors són engarjolats, finalment, però les violacions, i ben segur que hi ha grapejades i abusos no denunciats, formen part de la disbauxa masclista beneïda per la tradició. Pamplona, al juliol, és la quinta essència dels collons i el salpasser d’Espanya. ¿Fins quan sobreviurà l’orgull de la testosterona ibèrica? 

Olot és el bressol, junt amb Ulldecona, de la tauromàquia catalana. Olot té la primera plaça de toros de Catalunya. Això confereix encara més mèrit als olotins, que han eliminat els correbous per una àmplia majoria. Els ebrencs que es fixin en els garrotxins i no en els navarresos.