La gestió d'un subministrament fonamental

A les urnes sense energia

Els partits eviten tractar en el debat electoral la necessitat d'un pacte sobre política energètica

3
Es llegeix en minuts

Com els comentava no fa gaire en aquestes mateixes pàgines, crec que parlem poc d'energia i que no fem cabal de la importància que té en les nostres vides. En una societat industrial com la nostra, l'energia està present en tot el que ens envolta. Pensem una mica. Ens escalfem a l'hivern i ens refresquem a l'estiu gràcies a l'energia. L'electricitat fa funcionar l'ordinador, la televisió i el mòbil. La nevera utilitza energia per conservar els aliments i el forn o microones fan el mateix per cuinar. I, prèviament, els aliments han sigut cultivats, recol·lectats, processats, envasats i transportats des de qualsevol indret del món, utilitzant energia en totes i cadascuna de les baules d'aquesta cadena. Bàsicament, totes les tasques que portem a terme i cadascun dels productes que utilitzem quotidianament són possibles gràcies a l'energia.

És clar que l'energia ens permet disfrutar d'una vida més confortable, a més de tenir un paper central en el funcionament dels nostres sistemes de salut. També ens ofereix unes possibilitats de viatjar i de comerciar pràcticament il·limitades. Per una altra part, no hi ha dubte que les nostres vides giren al voltant de multitud de dispositius elèctrics que estan transformant les comunicacions i la informació. La combinació de tecnologia i energia ofereix sinergies que milloren la nostra vida, i permeten satisfer necessitats bàsiques de manera molt més eficient i realitzar activitats més gratificants i valuoses.

Gairebé mai ens aturem a reflexionar sobre el paper fonamental que l'energia desenvolupa en les nostres vides. I, com a mostra, un exemple: ¿vostès han sentit a parlar del tema energètic en les últimes cites electorals a les quals hem sigut convocats? En aquest context electoral, amb anterioritat al 20-D, el Club Espanyol de l'Energia (CEE) va publicar un document (L'energia avui a Espanya: quinze temes clau per a la pròxima legislatura) amb un contingut que segueix vigent després del 26-J i que resulta molt recomanable llegir.

Notícies relacionades

El document comença per subratllar la necessitat de concretar una estratègia energètica per a Espanya. En aquesta línia, enumera quatre línies d'actuació: 1) definir, d'una vegada per sempre, una política energètica a mitjà i llarg termini; 2) elaborar-la a partir de sòlides anàlisis de prospectiva i planificació; 3) dotar-se d'un àmbit regulador capaç de conciliar les grans opcions de política energètica amb el paper irreemplaçable del mercat; i 4) emmarcar la política energètica espanyola, sense perjudici de les seves peculiaritats i objectius propis, amb les polítiques i la regulació de la Unió Europea. El CEE recorda que les grans qüestions energètiques requereixen acords, i en la seva adopció són imprescindibles el diàleg i el consens entre Administració, agents i consumidors, units per la voluntat de trobar solucions. Això és encara més necessari, pel fet que alguns temes energètics requereixen compromisos a llarg termini. Lamentablement, al nostre país, en les últimes dècades, hem sigut testimonis de la impossibilitat d'assolir un pacte d'Estat en matèria energètica. Més endavant, el document es deté en l'anàlisi de cinc grans objectius més sobre els quals cap partit hauria de passar de puntetes. Es tractaria d'aportar solucions i propostes sobre com: 1) garantir la seguretat de subministrament energètic, és a dir, la seva continuïtat en quantitat i qualitat, sense pertorbacions i a preus competitius; 2) gestionar el sistema per complir amb els objectius espanyols i europeus en matèria de sostenibilitat climàtica i energètica; 3) aconseguir, mitjançant regulació adequada, un funcionament més competitiu i eficient del mercat per aportar més beneficis al consumidor i a tots els agents del sector; 4) incorporar a la política energètica una dimensió industrial; i 5) abordar la dimensió social de l'energia en les seves múltiples facetes (inclosa la pobresa energètica) tenint present que l'acceptació social d'una política energètica i de les seves conseqüències, així com un grau de participació més elevat del consumidor, requereixen transparència i informació adequada.

Per últim el document del CEE passa a esbossar sis prioritats d'actuació: 1) les fonts i el mix energètic (apartat que inclou el tema de la generació distribuïda i l'autoconsum); 2) la innovació i el desenvolupament tecnològic; 3) les interconnexions; 4) l'eficiència i la gestió de la demanda; 5) les inversions futures; i 6) la fiscalitat energètica i mediambiental. Els 15 temes esmentats són importants i almenys algun d'ells hauria d'haver sigut tractat en el debat electoral. Però no se'ls va prestar atenció. El nostre punt fort és lamentar-nos, més que no pas prevenir.