1
Es llegeix en minuts
vueling-diumenge-1-josep-garcia

vueling-diumenge-1-josep-garcia

La democratització del transport aeri gràcies a les companyies 'low cost' i el reordenament dels destins turístics per la por al terrorisme i a les guerres estan esquinçant les costures d'un sector que pateix des de fa anys els efectes de la massificació. A més, sembla que la ranquejant recuperació econòmica anima els espanyols a gastar més en viatges, i el sistema se situa al límit del col·lapse. El furor viatger i aquest tímid optimisme fa que el turista accepti aglomeracions, cues, maltractaments i qualitats discutibles. Tot sigui per poder dir que hem vist món.

Però aquests dies, en plena operació sortida, s'està passant de taca d'oli al operació sortidaPrat. Vueling acumula desenes de vols cancel·lats i nombrosíssims endarreriments sense que l'usuari sàpiga exactament per què. I és en aquestes caòtiques jornades quan el ciutadà troba més a faltar els administradors de l'àmbit públic, la falta de lideratge dels quals en aquesta crisi és desoladora.

Resulta inevitable formular certes preguntes que, de fet, són crides d'auxili: ¿Què són exactament aquests 'problemes d'operativa', aquest mantra tan gastat amb què Vueling justifica les seves deficiències? ¿No deu ser que han planejat més vols dels que poden assumir? ¿Potser aquesta explicació no li acaba dient al viatger 'no preguntis tant, estàs de vacances, relaxa't i disfruta'? 

¿I ELS GOVERNS?

Notícies relacionades

¿On són els responsables d'Aena? ¿És acceptable que diguin que la situació no els competeix, perquè afecta una companyia aèria? ¿On són els governants, la Generalitat i el Govern central? ¿On els defensors dels consumidors? ¿On els advocats que defensen recórrer a demandes col·lectives, quan a Espanya aquesta via està condemnada al fracàs als tribunals? ¿On són els defensors del lliure mercat que han tolerat que una sola aerolínia acumuli el 40% de l'operativitat del Prat?

Faré meu el crit que Javier Gurruchaga va llançar davant Andreu Buenafuente el 1999, durant un caos aeri encara pitjor. El cantant va arribar tard a l'entrevista pels retards en els vols i va bramar contra el Govern: "¡¡¡¡Que dimiteixi el ministre de l'Aviació!!!". Doncs això. Feliç estiu.