INTANGIBLES

El cardenal Cañizares, els valors i la natalitat

2
Es llegeix en minuts

Fa pocs dies, unes declaracions fetes pel cardenal Cañizares van causar un notable enrenou, especialment a la seva Comunitat Valenciana. Suposo que portat pel rebuig a la nova dinàmica política a les citades comunitats, recolzada en el Partit Socialista, Compromís i Podem, situava les raons de la baixa natalitat en la pèrdua de valors entre els més joves i en una escalada contra la família per part de dirigents polítics. 

    No crec que el cardenal compti amb un gran predicament entre els ciutadans espanyols, però, per contra, l’argument que els nostres mals emanen de la pèrdua de valors sí que està arrelat en part de la nostra societat. 

    Particularment, em resulta interessant que això s’esdevingui a València, seu de Mercadona, perquè, fa uns mesos, en aquestes mateixes línies esmentava la clarificadora dada que a la citada empresa la taxa de natalitat és notablement superior a la mitjana. 

    Darrere d’aquesta dada, dubto, encara que no se sap mai, que hi hagi uns valors morals superiors dels seus treballadors. Però el que sí que hi ha segur és estabilitat laboral, i això facilita que aquestes persones confiïn en el futur. I, per això, perquè contemplen una vida digna, decideixen tenir fills.

    Les sacsejades polítiques a la majoria de països europeus i als Estats Units estan començant a aconseguir que una immensa majoria de ciutadans compartim que la fractura social no pot anar en augment. 

    Ens ha posat en estat d’alerta l’eclosió de partits radicals, que basen el seu èxit en la por de les classes mitjanes al futur. Fa poc, Andy Robinson explicitava de manera excel·lent què passa als Estats Units: tradicionalment els col·lectius negres i hispans opten pels demòcrates, però en els últims anys n’ha emergit un de nou, el dels blancs perdedors de la crisi, i aquests busquen refugi en Donald Trump.

    Immersos en aquesta dinàmica, seria desitjable que en els pròxims temps iniciéssim un procés assenyat de reformulació del capitalisme, precisament per preservar-lo i aprofitar la seva singular capacitat per generar riquesa, una cosa que no té per què, inevitablement, comportar cap mena de fractura social.

    El primer gran objectiu, gens senzill, ha de ser l’ocupació estable. I amb això, de manera natural, es recuperarà la taxa de natalitat. El valor que ens ha d’unir és el d’afavorir la feina digna, perquè apel·lar a altres suposats valors només condueix a una polarització més gran.

Notícies relacionades

Missatge del Papa

En qualsevol cas, al cardenal li recomanaria confiar en el seny del president de la seva comunitat autònoma, Ximo Puig, i, especialment, atendre algú tan poc sospitós de no tenir valors com és el papa Francesc. En la seva primera exhortació el Pontífex ja deia: «Avui hem de dir no a una economia de l’exclusió i la inequitat». Aquesta economia mata.