Pas clau en el cas dels ERO andalusos

1
Es llegeix en minuts

Després de cinc anys llargs d'investigacions judicials, el cas dels ERO andalusos va marcar ahir un punt d'inflexió al decretar un jutjat de Sevilla el processament de 27 excàrrecs autonòmics socialistes, entre ells dues peces principals: els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, que corre el risc de ser condemnat a penes de presó. El frau que s'investiga és descomunal i es resumeix així: durant 10 anys (del 2000 al 2010), la Junta d'Andalusia, controlada llavors i ara pel PSOE, va repartir arbitràriament almenys 854 milions d'euros de l'erari. Un enorme cabal de diners que es va utilitzar per a prejubilacions immerescudes, ajudes discrecionals a empresaris afins i altres regalies de motiu pretesament social. Els diners es concedien sense cap control ni procediment, sinó amb groller clientelisme. Tècnicament, prevaricació i malversació de fons.

Notícies relacionades

El cas dels ERO ha entelat greument la llarga gestió socialista a Andalusia i ha contribuït a prolongar la imatge que la gran dificultat de la regió per crear ocupació (avui, segons l'EPA, té un atur del 29,7%, nou punts més que la mitjana espanyola) l'aboca a irregularitats generalitzades com aquesta. Abona aquesta tesi el fet que les anomalies es van prolongar durant molt temps i van ser conegudes per moltes persones: els diferents flancs del cas sumen gairebé 300 imputats.

Aquest escàndol és, amb diferència, el més greu dels que tenen oberts els socialistes. I encara que no és ni llunyanament comparable al que passa al PP amb el cas Bárcenas i les seves innombrables ramificacions (el PSOE no s'ha finançat il·legalment, que se sàpiga, amb el cas dels ERO), poden patir danys polítics. Ahir mateix, Chaves i Griñán es van donar de baixa del partit, tal com estaven obligats pel codi ètic intern, però és una decisió que ha trigat molt. I falta veure l'impacte dels processaments en les eleccions del dia 26, en què Andalusia, com de costum, serà capital per al PSOE. Un mal resultat a la regió perjudicaria tant Pedro Sánchez com Susana Díaz, que no oculta les seves apetències de rellevar-lo. Passi el que passi en el pla polític, el cas dels ERO encara té un llarg recorregut judicial, que probablement el confirmarà en un lloc destacat de les pitjors pràctiques polítiques a Espanya.