La clau

Chaves i Griñán en 5 lliçons

1
Es llegeix en minuts

Cinc anys, cinc mesos i 100.000 folis després d'iniciada la investigació del cas dels ERO, un jutge ha decidit obrir judici oral contra dos expresidents de la Junta d'Andalusia i 25 ex alts càrrecs més pel repartiment arbitrari d'ajudes públiques entre els anys 2000 i 2011. De la rebolcada judicial a Manuel Chaves i José Antonio Griñán se'n desprenen algunes lliçons.

Primera. Era molt poc defensable que dos màxims responsables del Govern andalús mentre es cometien els abusos no sabessin res d'unes pràctiques que afectaven tanta gent. A diferència d'altres casos de corrupció, el dels ERO d'Andalusia requeria la participació, per acció o per omissió, de massa gent. El recurs al «jo no en sabia res» no podia colar.

Segona. L'entrega del carnet del PSOE per part dels dos dirigents andalusos es presenta com un gest d'ètica política propi dels nous temps, quan tots dos han protagonitzat un penós exercici de resistència a abandonar les seves butaques.

Tercera. El PSOE i, en particular, Pedro Sánchez, tindran ara molt més difícil la campanya. Serà complicat per al candidat atacar Mariano Rajoy per la corrupció quan ha tingut a casa una parella tan sospitosa.

Quarta. El socialisme andalús, que està cridat a tenir un paper fonamental en l'etapa política que s'acosta, ha perdut l'ocasió de fer una neteja interna després del megaescàndol. Han hagut de ser els jutges i la pressió de Ciutadans per facilitar el Govern de Susana Díaz els que han acabat amb les carreres polítiques de Chaves i Griñán.

Cinquena. La justícia és exasperantment lenta en els casos de corrupció. La instrucció d'aquest cas, malgrat la seva complexitat i dimensió, ha durat massa temps. I encara queda un llarguíssim camí per recórrer.

Notícies relacionades

Conclusió final

Res no dóna tant la raó als que, injustament, diuen que el PP i el PSOE són el mateix que la corrupció i la reacció obstruccionista davant els escàndols. ¿Ha valgut la pena tanta resistència?