Un òrgan consultiu de la Generalitat

¿Un escamot de juristes?

La Comissió Jurídica Assessora no té com a missió acompanyar el Govern en la seva orientació política

4
Es llegeix en minuts
ilu-24-05-2016

ilu-24-05-2016

El 10 de maig va ser un dia important de la Comissió Jurídica Assessora (CJA). S'hi incorporava Eva Pons, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona. Alfred Lamarca, professor de Dret Civil de la Pompeu Fabra i president de la CJA, va llegir un discurs del qual havia sentit parlar, però que fins fa poc no he pogut llegir. Voldria comentar-lo, perquè penso que trasllada una imatge equivocada del que ha de ser i és la CJA. Com s'acostuma a dir en els dictàmens, la meva és una opinió que se sotmet a qualsevol altra que tingui millors arguments, i que s'expressa amb el respecte que es mereix un jurista com el doctor Lamarca.

En el seu discurs del 10 de maig, el president de la CJA cita uns versos de Salvat-Papasseit en què el poeta utilitza la imatge d'un escamot de soldats als quals només un petó pot fer presoners. Impulsat probablement per la força de la cita literària, el professor Lamarca diu que els membres de la CJA, «fent nostra la divisa poètica de Salvat-Papasseit, podem ser aquest escamot de juristes que només es rendeixen davant la justícia, que com a juristes d'avantguarda trenquem les reixes de la injustícia aplicant el dret, i que demanem ser els primers a aconseguir solucions justes, a rebre els primers el bes de la justícia». Cap al final del discurs, la possibilitat que els membres de la CJA siguin un «escamot de juristes» es presenta ja com una realitat. En efecte, el doctor Lamarca es dirigeix al president i als membres del Govern de la Generalitat per dir-los que no han de tenir por en la recerca «dels ideals de llibertat, d'igualtat, de dignitat humana i de justícia». I continua: «No esteu sols, no tingueu por. L'escamot de juristes que som els membres de la Comissió Jurídica Assessora estarem al vostre costat».

EL que en Salvat és una imatge poètica, en el discurs del president de la CJA acaba sent una metàfora militar que em sembla poc afortunada, perquè fa pensar en un grup sotmès a la disciplina que imposa el seu líder. Que, per una altra part, aparenta voler posar-lo al costat del mateix Govern al qual ha de controlar sobre la correcció jurídica de moltes de les seves actuacions. Encara que pugui compartir amb el Govern -i amb l'oposició, i amb les persones de bona voluntat...- l'aspiració d'arribar a nobles ideals, la tasca de la CJA implica una claríssima diferenciació de papers institucionals, en què no té res a veure la coincidència en uns valors de què cap institució o professió té el monopoli. La CJA, segons la llei catalana 5/2005 que la regula, és l'«alt òrgan consultiu del Govern» i gaudeix d'autonomia «per garantir l'objectivitat i la independència, d'acord amb l'Estatut i la Constitució». La seva tasca fonamental és controlar la legalitat de les normes reglamentàries, moltes nascudes de la iniciativa del mateix Govern (articles 8 i 9). I, tot i compartir amb el Govern grans principis ètics i polítics, la CJA no pot expressar en els seus dictàmens cap judici d'oportunitat o conveniència, tret que li sigui sol·licitat de manera expressa (article 13.2).

En un discurs anterior, el mateix doctor Lamarca deixava molt clar el que en la meva opinió és el fonament de l'existència d'una institució com la CJA. Deia el 23 de febrer del 2016 que «un govern al marge del dret és un govern tirànic» i això «és una pedra angular en la història dels catalans». I, poc abans d'acabar, deia: «En això consisteix la nostra funció consultiva, estudiar la legalitat dels projectes de disposicions generals i de les propostes de resolució que Govern i administracions es proposen aprovar en determinades matèries molt qualificades».

Em sembla impecable; la tasca de la CJA és aquesta. La CJA, gràcies a l'alta qualificació dels seus membres, emet informes jurídics independents de gran rigor. No és ni pot ser una institució que tingui com a missió acompanyar el Govern en l'orientació política que hagi decidit. Menys encara pot la CJA fer els ulls grossos si el Govern, el d'ara o un altre, actués fora de la legalitat. No crec que la CJA ho hagi fet mai, i estic segur que mai ho farà. Estic igualment convençut que la mateixa CJA actuarà sempre en el marc de la Constitució i de l'Estatut, com li imposa l'article 1 de la seva llei. No fa falta dir-l'hi a la CJA, que ho sap i ho té en compte, però, per si de cas algú de fora ho oblidés, repeteixo les paraules del doctor: «Un govern al marge del dret és un govern tirànic» i això «és una pedra angular en la història dels catalans».

Notícies relacionades

La CJA no pot ser un escamot de  juristes. És una institució clau per mantenir l'imperi de la llei. El model de la brigada Aranzadi, que a alguns els pot semblar atractiu, és millor deixar-lo de banda.

Catedràtic de Dret Constitucional (UB).

Temes:

Govern Justícia