OPINIÓ

I al Parlament es va parlar de l'ocupació

La cambra catalana va constatar que es podia i s'haver de fer molt més contra l'atur

2
Es llegeix en minuts

No només d’independència es viu i es debat a Catalunya. Tot i que va passar bastant desapercebut, en el ple del Parlament es van debatre diverses mocions sobre l’ocupació, mesures per lluitar millor contra l’atur i el rebuig a la reforma laboral. Com en tot debat polític hi va haver moltes mocions que semblava que perseguien sobretot deixar en evidència discrepàncies entre els grups que donen suport al Govern de la Generalitat. Però al marge d’aquesta part, els textos aprovats van deixar un corpus doctrinal del que pensa la majoria d’aquest Parlament sobre el que s’hauria de fer per fomentar l’ocupació i reduir l’atur.

El suport més ampli el va obtenir la proposta d’impulsar un Pacte pel Treball amb administracions i agents socials que posi en debat el model productiu, busqui mecanismes de garantia de la protecció dels drets laborals i que orienti la creació d’ocupació cap a llocs de treball de qualitat, amb salaris dignes i estables.

La mateixa unanimitat es va aconseguir per instar el Govern a presentar al Parlament en el termini de sis mesos un pla de xoc per a l’ocupació i un altre per millorar l’aprofitament dels recursos del Fons Social Europeu. I també hi va haver acord total a l’hora de reclamar a la Generalitat que revisi el programa de garantia juvenil 2014-2020, i inclogui en el pla d’actuació d’aquesta legislatura inversions per evitar la precarització laboral dels joves.

Totes aquestes propostes de futur constaten, de fet, que no només es pot fer molt més a favor de l’ocupació amb les eines de les quals es disposa, sinó que ja s’hauria pogut fer molt més, perquè es tracta sobretot de mesures basades simplement en la voluntat políticade portar-les a terme.

Notícies relacionades

Tot i que el cas més clar en aquest sentit va ser la moció referida als serveis de col·locació, en la qual tota la Cambra, incloent-hi el grup del Govern, va estar d’acord a reclamar un increment dels recursos humans a disposició de les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per desenvolupar la tasca d’orientació i intermediació per a la recerca de feina, i que es defineixi l’estructura i la relació de llocs de treball necessaris i suficients per a aquestes oficines. Fins i tot es va concretar que s’hauria de recuperar l’aportació de recursos propis per al SOC en els pressupostos del 2016 equivalents als que es dedicaven a l’ocupació el 2010. 

El revers d’aquesta moció mostra que precisament durant els anys més durs de la crisi i de la desocupació es van rebaixar els esforços per combatre-la. Ja va sent hora que els problemes més greus passin a ser també els que obtinguin solucions prioritàries.