Les fluctuacions en el mercat energètic

Petroli barat i renovables

Els experts valoren els efectes que podria tenir un preu baix sostingut del barril de cru

3
Es llegeix en minuts

  / AP / VAHID SALEMI

 
petroleo

/

En la seva última anàlisi sobre el panorama energètic global (WorldEnergy Outlook 2015), l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) contempla un hipotètic escenari de preus del petroli baixos. L’estudi explora les implicacions derivades de la possibilitat que el preu del barril es mantingués sense superar els 50-60 dòlars fins ben entrada la pròxima dècada. L’AIE contempla una combinació de cinc factors, tres d’ells relacionats amb l’oferta i dos amb la demanda, que podrien fer realitat aquest escenari.

El primer factor és que l’OPEP continués amb la seva actual estratègia d’incrementar el percentatge de participació del cartell en el mercat mundial del cru. El segon és que el futur ens depari un panorama geopolític relativament tranquil, gairebé sense interrupcions importants del subministrament. I, el tercer, que els productors no integrats a l’OPEP, molt especialment els EUA i el seu petroli de fracking, però també Rússia, el Brasil i el Canadà, mostressin una resiliència superior a l’esperada davant els preus baixos. Des de la perspectiva de la demanda, l’AIE considera que els dos factors que afavoririen el seu escenari sostingut de preus baixos serien: primer, un baix ritme de creixement de l’economia global i, segon, un decidit impuls en molts països a la reforma de la política de subsidis al consum dels derivats del petroli.

Que aquests cinc factors es combinin adequadament sembla molt poc probable, però suposem per un moment que l’escenari de preus baixos comentat es fes realitat. ¿Quines implicacions podria tenir això sobre les fonts energètiques renovables? 

Sovint es dóna per fet que un petroli barat significa males notícies per a les renovables, però això no és tan obvi. Les renovables s’utilitzen sobretot en la generació d’electricitat i calor, dos sectors en què l’ús dels derivats del petroli és molt limitat i, a més, està en franc declivi. Si el petroli barat afecta aquests sectors, ho fa de manera indirecta, a través del seu lligam anterior i dels efectes sobre el preu del gas natural, i en qualsevol cas no és evident que una caiguda seva tingui un impacte significatiu sobre el desplegament de les renovables.

Encara que és cert que els costos d’aquestes últimes tecnologies estan caient de manera espectacular, la inversió en energies renovables està encara secundada en gairebé tots els països per subsidis o altres sistemes que n’afavoreixen l’entrada en el mercat, sense una competició directa de costos amb altres fonts primàries de generació elèctrica, com és el cas del carbó, el gas i la nuclear. Una disminució en els preus d’aquests combustibles pot fer que alguns dels esquemes de suport a les renovables resultin més costosos; però, a menys que això forci un canvi en la política energètica, els incentius seguiran estant presents. Els EUA constitueixen un exemple del que passa amb les renovables, en un ambient general de preus baixos del gas natural, fruit de la denominada revolució del shale gas, que es va iniciar abans que l’actual etapa de descens dels preus del petroli. En aquest cas, els mandats a favor de les renovables en els estats de la Unió van seguir vigents després de la caiguda del preu del gas el 2009, i fins i tot es va reforçar Califòrnia, i amb prou feines hi ha evidències que el desplegament en el sector de la generació elèctrica de les renovables no hidràuliques (bàsicament eòlica i solar) es veiés afectat negativament. De fet, si va passar alguna cosa, va ser en sentit contrari.

Notícies relacionades

L’impacte d’un hipotètic escenari de preus baixos del petroli sobre les fonts d’energia renovables usades en el transport, és a dir, sobre els biocombustibles, és una qüestió més matisable. Amb poques excepcions (la de l’etanol al Brasil), els biocombustibles entren al mercat amb l’obligació de barrejar-los amb derivats del petroli, de manera que el seu consum no està lligat al preu relatiu, sinó al volum total de combustibles usat en el transport. I en la mesura que en la majoria de països el preu baix del petroli incrementa el consum dels seus derivats, també ho fa el de biocombustibles. 

No obstant, el suport polític als biocombustibles no és tan robust com el brindat a les renovables en el sector de generació elèctrica. Hi ha preocupació sobre la sostenibilitat dels biocombustibles convencionals, principalment pel que fa a temes relacionats amb un ús de la terra que en certs casos competeix amb la producció d’aliments, mentre que els biocombustibles més avançats, o de segona generació –basats en la biomassa lignocel·lulòsica–, no estan penetrant en el mercat amb la celeritat desitjada.