OPINIÓ

1
Es llegeix en minuts

Tampoc és tan difícil entendre el que està succeint a les borses d’arreu del món. Estan totes connectades des de fa més de 30 anys i només es dediquen, en una part molt alta del seu negoci, a moure grans capitals que recorren cada dia els ròdols borsaris a la recerca d’uns marges de rendibilitat, encara que siguin mínims. Es comporten com xais, van cap on les dirigeix el pastor i el seu gos de presa. Però tampoc són imbècils irracionals. Tot al contrari, són els guanyadors, per segona vegada, de la crisi que va portar al col·lapse bona part dels països occidentals, casualment governats per principis democràtics.

Notícies relacionades

    Ja està decidit, molt abans del que es podia preveure. El 2016 no respondrà a cap dels escenaris dissenyats fa uns mesos. Tornen a dominar els senyors de Wall Street i els seus productes financers més sofisticats, els que determinen que hi ha països (Espanya entre ells) que gasten més del que se’ls presta. El càstig ja està en marxa i a sobre no hi ha governants a Europa capaços de donar la rèplica. 

    Per no ensopegar amb la mateixa pedra, els instruments financers més especulatius, n’hi hauria hagut prou d’apartar-la la primera vegada, l’octubre del 2008. No es va fer. A escarmentar.