Al contraatac

2
Es llegeix en minuts
Trump

JIM BOURG (REUTERS)

Només ens faltava això. S'ha filtrat que a la llista de possibles candidats al premi Nobel de la pau hi ha els ciutadans grecs que estan atenent de manera desinteressada els refugiats que fugen de Síria, el papa Francesc o els negociadors del procés de pau de Colòmbia. Juntament amb tots aquests ha aparegut un altre nom: Donald Trump.

Sí. Trump, a la llista de candidats a un premi com aquest. Trump. El dels insults masclistes («porques, grasses, gosses i animals desagradables», com li va recordar en un debat en directe la periodista de Fox Megyn Kelly), el que diu entre rialles que podria portar una arma per la Cinquena Avinguda de Nova York, «disparar i no perdre vots», el que llança atacs xenòfobs contra els hispans («els mexicans ens envien a través de la frontera gent que porta drogues, crim i que són violadors» o la idea de construir un mur de 3.000 quilòmetres i que el pagui Mèxic), el que anuncia que si guanya prohibirà l'entrada de musulmans en territori dels Estats Units. Vaja... el que ve a ser un home de pau i concòrdia.

¿A qui se li ha acudit una idea com aquesta? Doncs no ho sabem amb certesa pel que ha explicat Kristian Berg Harpviken, director de l'Institut d'Investigació sobre la Pau a Oslo a CNN. Diu que la idea parteix d'un patrocinador anònim. ¿Els mèrits de Trump segons aquesta misteriosa figura? «La seva ideologia vigorosa de la pau que utilitza com una arma de dissuasió contra l'islam radical de l'Estat Islàmic, l'Iran nuclear i la Xina comunista». Només ens queda esperar que tot això sigui al final un mal acudit.

Derrota inicial

Alguns van respirar una mica alleujats dimarts passat quan van veure que Trump no va guanyar la primera batalla en el caucus d'Iowa. Però el cert és que Trump segueix amb avantatge a les enquestes. L'última, la de Public Policy Polling, li dóna quatre punts al davant de Ted Cruz. Així que qualsevol cosa és possible el juny que ve quan sapiguem definitivament qui elegeixen els republicans i els demòcrates.

Notícies relacionades

Potser la manera més efectiva per frenar-lo és que ho facin els seus. Fa uns dies, Trump va anar a una església presbiteriana per a recollir vots. Es va asseure a la cinquena fila a sentir el sermó de la reverenda Pamela Saturnia. El que no s'esperava era que rebria uns quants encàrrecs. «Jesús ens ensenya avui que va venir per ajudar, també aquells que estan fora de l'Església», va dir aquella dona menuda, amb ulleres i els cabells molt curts. I va afegir: «A tots aquells que són els menys estimats, els discriminats, els més oblidats de la nostra comunitat i al món».

Per si el senyor de la cinquena fila encara no ho havia captat la reverenda va sentenciar que es referia als «immigrants mexicans i als refugiats sirians».