editorials

Pas prudent de la Reserva Federal

2
Es llegeix en minuts

Les coses estaven més clares aquesta vegada i eren majoritàries les opinions que apostaven perquè la Reserva Federal (Fed) dels EUA aprovaria una lleugera pujada dels tipus d'interès. Han sigut 0,25 punts sobre el nivell gairebé 0% que es manté des del 2008. El setembre passat, la presidenta de la Fed, Janet Yellen, va decidir mantenir els tipus (la remuneració dels diners) quan semblava que acabaria l'època de la política monetària expansiva (diners barats) a la qual es va recórrer per sortir de la recessió. Ara entrem en el principi del final del dopatge de l'economia dels EUA.

Notícies relacionades

Com la mateixa Yellen va manifestar ahir en la seva compareixença, el pas és prudent. Per al 2016 s'ha marcat la meta que el preu després de diferents pujades trimestrals estigui en l'1,5%, i a finals de l'any següent, en el 2,5%, sempre que es donin «les condicions apropiades». Per a l'economia nord-americana, la mesura és aconsellable: apujar els tipus convida a part dels diners a tornar als productes d'estalvi en lloc d'anar als mercats borsaris i estimular bombolles especulatives. L'atur està en el 5% (pràcticament una taxa de plena ocupació), que era un objectiu clau de la mesura. La inflació, per una altra part, segueix en el 0,2%, molt lluny del 2% (que és el nivell considerat òptim), i aquesta és una de les variables que preocupa Yellen per assegurar la salut de l'economia. És probable que els mercats reaccionin avui positivament a la mesura, encara que aquesta lleugera pujada ja estava descomptada.

El que queda ara per dilucidar és quins seran els efectes en l'economia mundial. Per a Europa, l'impacte serà menor. L'euro es depreciarà enfront del dòlar, i això beneficiarà les exportacions de la Unió Europea i s'ha d'esperar que el BCE mantindrà la política expansiva que tant li ha costat adoptar. La part pitjor se l'emportaran els països emergents, endeutats en dòlars i que, a més, es veuran perjudicats per la retirada de capitals cap al centre. Això se suma al fet que els preus del petroli i altres matèries primeres estan sota mínims i, per tant, redunden en la pèrdua d'ingressos dels països productors. La Xina fa molts mesos que ha reduït el seu creixement i, a més, ha esclatat la seva bombolla borsària. Un panorama inquietant que aconsella que la Fed mesuri bé els passos que farà. L'economia global encara està en una situació molt delicada.